Aurinkobaletti − Collectif ÈS: Stayin’ Alive

Stayin’ Alive, som var en stor succé våren 2023, återvänder till scenen från den 30 november till den 16 december 2023.

Vilken låt får dig att glädjas över att du hör till gruppen och får dig att känna att du lever? Kan en poplåt bli en hymn? Kom och upplev goda vibbar med oss!

I sitt medryckande nya verk, Stayin’ Alive, gräver Aurinkobaletti och den franska koreografigruppen Collectif ÈS sig djupt ner i olika grupper och kollektiv genom hymner. Hymnerna förenar och representerar: de samlar individer med en viss melodi och med texter som sprider ett visst ideal, en tanke eller ett minne.

An die Freude (Ode till glädjen), Finlandia, Amazing Grace, God Save the Queen, I Will Survive, Run the World (Girls)… Det finns nationalhymner, symboliska hymner, sådana som anknyter till idrott, politiska och revolutionära hymner och hymner med punkideologi. Det finns folkliga, kommersiella och många andra slags hymner. Samma hymn kan ärvas från en tid till en annan, representera olika saker vid olika tidpunkter och bli kända på många sätt utgående ur vår egen personhistoria.

Är det möjligt att skapa en ny hymn med hjälp av humor, glädje och utopi?

 

Ensemble

KONCEPT OCH KOREOGRAFI Collectif ÈS: Sidonie Duret, Jérémy Martinez och Émilie Szikora | DANS Côme Calmelet-Pyykkö, Parick Di Quirico /  Arttu Halmetoja, Linda Holmström / Hanna Raiskinmäki och Elina Raiskinmäki | SCENOGRAFI OCH KOSTYMER Bertrand Nodet | LJUSDESIGN Magnús Sigurðarson  | FOTOGRAFIER OCH GRAFISK DESIGN Jussi Virkkumaa | PRODUKTION Aurinkobaletti

Premier: 28.4.2023 | Manilla, Turku
Längd: cirka 1 timme
Rekommenderad ålder: +8 vuotta

Collectif ÈS har stöttats av L’Institut français, Ville de Lyon och Région Auvergne-Rhône-Alpes.

 

Föreställningar

Tor 30.11. kl. 19
Fre 1.12. kl. 19
Lör 2.12. kl. 17

Tor 7.12. kl. 19
Fre 8.12. kl. 19
Lör 9.12. kl. 17

Tor 14.12. kl. 19
Fre 15.12. kl. 19
Lör 16.12. kl. 17

 

Biljetter

31 € normal biljett
28 € pensionär
15 € studerande, barn (under 18 år), arbetslösa samt civiltjänstgörare och beväringar
12 € Temes, Skådespelarförbundets och Takus medlemmar, personer med Finlands Teatrar rfs Teaterkort och studeranden inom dans- och teaterbranschen samt personer med presskort.

Köp biljetterna i näthandeln.

 

Gruppbokningar och förfrågningar

Pia Puustelli
Försäljnings- och marknadsföringsplanerare

050 470 1620

 

Recensioner och artiklar

Pimeässä hohtavat leimat ja vahva biitti: Aurinkobaletti ja ranskalainen Collectif ÈS tekivät tanssiteoksen, joka pohtii hymnien merkitystä raikkaasti (Turun Sanomat, 29.4.2023)

Aurinkobaletin ja ranskalaisen Collectif ÈS:n tanssiteos ammentaa hymnien voimasta – ”Vaikka päättäisimme tehdä vakavan teoksen, esitykset ovat täynnä naurua” (Turun Sanomat, 23.4.2023)

 

Stayin’ Alive erbjuder upplevelser för Konsttestarna

Stayin’ Alive är ett av de Konsttestarnas besöksmål för läsåret 2023–2024. Konsttestarna är Finlands största program i konstfostran. Verksamheten tar med alla åttondeklassare i Finland och deras lärare på 1–2 högklassiga konstbesök om året. Läs mer av Konsttestarna.

 

Se trailer-videon!

Se smakbitar om verket!

Video: Jussi Virkkumaa.

 

Intervju med Collectif ÈS

Ljud på engelska, textning på finska. Video: Jussi Virkkumaa.

 

 

Collective  ÈS − Sidonie Duret, Jérémy Martinez och Émilie Szikora

ÈS är en preposition på franska som betyder angående, något som angår.

Ordet som ÈS hänvisar till är alltid i plural form, dvs. den åtföljs alltid av mångfald – och just detta eftersträvar gruppen som ett kollektiv. Collectif ÈS föddes ur viljan att leta efter, undersöka och granska koreografins språk. Gruppen består av tre personer.

Collectif ÈS bildar en plats som en grupp där alla är lika viktiga utan en särskild rollfördelning, och där envar kommer med sin egen vision och sitt eget sätt att närma sig saker. Att skapa nya verk innebär för dem att göra en kollektiv innovation och föra fram sådana teman som föds ur gruppmedlemmarna själva – och man tar en risk och litar på att alla skriver under den kreativa skapelsen eller beslutet som fattats.

För dem själva innebär skapandet av en levande föreställning också att de själva som levande varelser bjuder på sina upplevelser och saker som de genomlevt. På det här viset delar man med sig inom gruppen och skapar ett genuint sätt att undersöka, genom att leta efter fysisk intensitet, vilket för kropparna mot en hängivenhet och gör dem helt medvetna. Collectif ÈS vill utveckla fysisk empati, att vara i sina kroppar så att man kan kommunicera med varandra och avger ett välbehag som uppkommer av att vara tillsammans. Den här undersökningen får ständigt råvaror av att granska interaktion samt ur gruppenergin, gruppens behov att verka på det här specifika sätter och från den samhälleliga rollen, som gruppen kan inneha. Den skapande processen är ett sätt att komma samman, arbeta tillsammans och ifrågasätta individens relation till andra.

Gruppen har skapat gemensamma verk sedan år 2011 genom att behandla teman, i någon mån självironiskt, såsom utopi, oenighet samt plagiering och/eller hur hänvisningar till populärkulturen förmedlas.