Poolamets − Laakso − Röyhkä: Matteus-passio

 

Ihmisiä ja risti kivisessä maisemassa.

Urmas Poolamets, Ismo Laaksos och Kauko Röyhkäs tolkning av Matteus-passio (Matteuspassionen) återger en klassisk berättelse och komposition i nutiden, då verket har premiär på Aurinkobalettis scen på hösten. Det tvärkonstnärliga verket förenar passionhistorien och Matteuspassionens musik med dans, teater, klassisk sång och en nyskapande musikalisk ljudvärld. I verket tas berättelsens gestalter till nutiden. Hur kunde påskens händelser skildras idag?

Så här berättar Aurinkobalettis konstnärliga ledare, Urmas Poolamets, som hur det var att regissera och visualisera verket:

”I år har jag arbetat för Aurinkobaletti redan i 25 år. Under den här tiden har vi skapat många verk som baserar sig på sagor och andra klassiker. I början har vi alltid varit försiktiga med hur mycket de kan omskapas, men slutresultetat har varit fräscha och framgångsrika tolkningar. Samtidigt har vi tillsammans med kompositör och musiker Ismo Laakso formats till ett dynamiskt arbetspar. Den här gången bad vi även att Kauko Röyhkä skulle komma med och skriva verket.

Då det gäller Matteuspassionen står vi inför en större “saga”: Bibeln är ju den västerländska kulturens grundsten och J. S. Bachs verk är ett av den klassiska musikens mäktigaste. En mängd fina konstnärer har varit med oss på den här resan. Därför kan vi förvänta oss mycket av resultatet.”

 

Ensemble

KOREOGRAFI OCH VISUALISERING Urmas Poolamets  | MUSIK Johann Sebastian Bach ja Ismo Laakso, musiikin sovitus ja johto: Ismo Laakso  | MANUS Kauko Röyhkä  | LJUSDESIGN, VISUALISERING OCH SCENOGRAFI Magnús Sigurðarson  | DRÄKTDESIGNMarjo Haapasalo  | DANS Linda Björkqvist, Côme Calmelet-Pyykkö, Patrick Di Quirico ja Elina Raiskinmäki  | SÅNG Petri Bäckström, Salla Markkanen, Iiro Ollila, Elina Railamaa ja Maikki Säikkä
VFOTOGRAFIER OCH GRAFISK DESIGN Jussi Virkkumaa  | PRODUKTION Aurinkobaletti

Längd: cirka 3 h (inklusive paus)
Rekommenderad ålder: +12 vuotta

 

Föreställningar

Fre 27.10. kl. 19 PREMIÄR
Lör 28.10. kl. 16

Ons 1.11. kl. 19
Tor 2.11. kl. 19
Fre 3.11.kl. 19
Lör 4.11. kl. 16

Ons 8.11. kl. 19
Tor 9.11. kl. 19
Fre 10.11.kl. 19
Lör 11.11. kl. 16

 

Biljetter

31 € normal biljett
28 € pensionär
15 € studerande, barn (under 18 år), arbetslösa samt civiltjänstgörare och beväringar
12 € Temes, Skådespelarförbundets och Takus medlemmar, personer med Finlands Teatrar rfs Teaterkort och studeranden inom dans- och teaterbranschen samt personer med presskort.

Köp biljetterna i näthandeln.

 

Recensioner och artiklar

Kauko Röyhkä modernisoi Bachin Matteus-passion tarinan nykyaikaan (Turun Sanomat, 18.5.2023)

Rockmusikern Kauko Röyhkä skrev manus till Aurinkobalettis storsatsning Matteuspassionen (Åbo Underrättelser, 21.5.2023)

Kauko Röyhkältä uusi tulkinta klassisesta kärsimysnäytelmästä Aurinkobaletille (Aamuset, 19.5.2023)

 

Gruppbokningar och förfrågningar

Pia Puustelli
Försäljnings- och marknadsföringsplanerare

050 470 1620