Aurinkobaletti − Collectif ÈS: Stayin’ Alive

Mikä kappale saa sinut iloitsemaan kuulumisesta joukkoon ja tuntemaan itsesi eläväksi? Voiko popkappaleesta tulla hymni? Tule kokemaan hyviä viboja mukaansa tempaavassa esityksessä! 

Stayin’ Alive -teoksessaan Aurinkobaletti ja ranskalainen Collectif ÈS -koreografiryhmä kaivautuvat syvälle ryhmien ja kollektiivien tarkasteluun hymnien kautta. Hymnit yhdistävät ja edustavat: ne kokoavat yksilöitä tietyn melodian ja tiettyä ihannetta, ajatusta tai muistoa levittävän sanoituksen taakse.An die Freude (Oodi ilolle), Finlandia, Amazing Grace, God Save the Queen, I Will Survive, Stayin’ Alive… On olemassa kansallishymnejä, symbolisia, urheiluun liittyviä, poliittisia, vallankumouksellisia, punkideologiaan liittyviä, kansanomaisia, kaupallisia ja monenlaisia muita hymnejä. Sama hymni voi periytyä aikakaudelta toiselle, edustaa eri aikoina eri asioita ja tulla tulkituksi eri tavoin omista henkilöhistorioistamme käsin.

Voisiko olla mahdollista huumorin, ilon ja utopian avulla luoda uusi hymni?

Tekijät

KONSEPTI JA KOREOGRAFIA Collectif ÈS: Sidonie Duret, Jérémy Martinez ja Émilie Szikora | TANSSI Linda Björkqvist, Côme Calmelet-Pyykkö, Patrick Di Quirico ja Elina Raiskinmäki | LAVASTUS JA PUKUSUUNNITTELU Bertrand Nodet | VALOSUUNNITTELU Magnús Sigurðarson | ÄÄNISUUNNITTELU Valtteri Alanen | VALOKUVAT JA GRAAFINEN SUUNNITTELU Jussi Virkkumaa | TUOTANTO Aurinkobaletti

Ensi-ilta: 28.4.2023 | Manilla, Turku
Kesto: noin 1 h
Ikäsuositus: +8 vuotta

Collectif ÈS -ryhmän työskentelyä ovat tukeneet L’Institut français ja Ville de Lyon.

 

Näytökset

To 30.11. klo 19
Pe 1.12. klo 19
La 2.12. klo 17

To 7.12. klo 19
Pe 8.12. klo 19
La 9.12. klo 17

To 14.12. klo 19
Pe 15.12. klo 19
La 16.12. klo 17

 

Liput

31 € peruslippu
28 € eläkeläinen
15 € opiskelijat, lapset (alle 18 v.), työttömät sekä siviilipalvelus- ja varusmiehet
12 € Temen, Näyttelijäliiton, Takun jäsenet, Suomen Teatterit ry:n Teatteri-korttilaiset ja tanssi- tai teatterialan ammattiin opiskelevat sekä pressikorttilaiset

Osta liput verkkokaupastamme.

 

Ryhmätiedustelut ja oheispalvelut

Pia Puustelli
Myynti- ja markkinointisuunnittelija

050 470 1620

Lue lisää

Pimeässä hohtavat leimat ja vahva biitti: Aurinkobaletti ja ranskalainen Collectif ÈS tekivät tanssiteoksen, joka pohtii hymnien merkitystä raikkaasti (Turun Sanomat, 29.4.2023)

Aurinkobaletin ja ranskalaisen Collectif ÈS:n tanssiteos ammentaa hymnien voimasta – ”Vaikka päättäisimme tehdä vakavan teoksen, esitykset ovat täynnä naurua” (Turun Sanomat, 23.4.2023)

 

Katso teoksen traileri

Katso maistiaisia teoksesta

Video: Jussi Virkkumaa.

 

Katso Collectif ÈS -ryhmän haastattelu

Video: Jussi Virkkumaa.

 

Collective  ÈS − Sidonie Duret, Jérémy Martinez ja Émilie Szikora

ÈS on ranskankielinen prepositio, joka tarkoittaa jotakin koskevaa.

Sana, johon ÈS viittaa on aina monikossa, eli sitä seuraa aina moninaisuus – ja juuri tätä moninaisuutta ryhmä tavoittelee yhteisönä. Collectif ÈS syntyi halusta etsiä, tutkia ja tarkastella koreografian kieltä kolmen henkilön ryhmänä.

Collectif ÈS ottaa paikkansa ryhmänä, jossa kaikki ovat yhtä merkittäviä ilman roolijakoa ja johon heistä jokainen tuo oman näkemyksensä ja lähestymistapansa. Uusien teosten luominen merkitsee heille kollektiivista uuden keksimistä ja sellaisten aiheiden esilletuomista, jotka syntyvät ryhmän jäsenistä itsestään – ottaen riskin ja luottaen kaikkien allekirjoittavan luovan teon tai ratkaisun.

Elävän esityksen luominen merkitsee heille itse elävinä olentoina kohtaamiensa ja läpielämiensä kokemusten tarjoamista. Tällä tavoin jakaen ryhmä luo oman tapansa tutkia, etsien fyysistä intensiteettiä, joka ajaa kehot täydelliseen omistautumiseen ja saa ne kokonaan tiedostetuiksi. Collectif ÈS haluaa kehittää fyysistä empatiaa, kehoissa olemista siten, että ne vuorovaikuttavat keskenään ja huokuvat yhdessäolon tuottamaa mielihyvää. Tämän tutkiminen saa jatkuvasti raaka-ainetta vuorovaikutuksen tarkastelusta ja ryhmäenergiasta, ryhmän tarpeesta toimia tällä nimenomaisella tavalla ja yhteiskunnallisesta roolista, joka sillä voi olla. Luomisprosessi on mahdollisuus tulla yhteen, työskennellä yhdessä ja asettaa kyseenalaiseksi yksilön suhde toisiin.

Ryhmä on luonut teoksia yhdessä vuodesta 2011 lähtien käsitellen, jossain määrin itse-ironisesti, teemoja kuten utopia, epäsopu sekä plagioiminen ja/tai populaarikulttuuriin liittyvien viittausten periytyminen.