Turnéföreställning: Petrushka, eller hur Magikern miste sin makt

 

Tanssijat tanssivat kohtuksessa Petrushka-esityksestä.

Aurinkobalettis nya danssaga för hela familjer leder oss till en förtrollande värld med ett aktuellt tema: att lämnas utanför gruppen.

Petrushka, eller hur Magikern miste sin makt är en fortsättning på verk som producerats under många års tid och fokuserat på klassiska sagor. Verket har skapats på basis av Igor Stravinskys ballet från 1910-talet. Den gamla berättelsen har också i denna tolkning bevarat sin trollkraft, och Marjo Kuusela har gjort en koreografi och ett manus som skapar en ny värld runt berättelsen.

I berättelsen om Petrushka sty Magikern dockgestalter i sin teater och skapar en minnesvärd upplevelse för publiken. Han väcker dockorna till liv för att maximera effekten. För de gestalter som väcks till liv går allt dock inte som en dans. Då någon ser annorlunda ut, klär sig på ett avvikande sätt eller till exempel, inte talar på samma vis, skiljer hen sig från gruppen. Då kan alla små detaljer, som ens i någon mån skiljer sig från de övriga, såsom ett ord eller en gest förflytta personen allt längre bort från den grupp som de andra bildar. Och vad som sker sedan, det får vi se i uppvisningen.

I föreställningen medverkar fyra dansare och andra gestalter. Verkets Magiker är en mäktig, hemlighetsfull och lika udda som för hundra år sedan. Också hela scenen är konstig − är det alls en scen eller är det ett skyltfönster? Musiken är gammal och klassisk − eller spelas musiken åt helt fel håll? Dansarnas kunnighet skapar ett hisnande flyt och scenen är fylld av roliga sammanträffanden.

Sagan, som är riktad åt hela familjen, tolkas delvis på dansens språk och den lämpar sig för all publik oavsett vilket modersmål man har.

 

Ensemble

KOREOGRAFI  OCH MANUSKRIPT Marjo Kuusela | DANS Côme Calmelet-Pyykkö, Arttu Halmetoja, Linda Holmström och Elina Raiskinmäki | SCENOGRAFI OCH LJUSDESIGN Magnús Sigurðarson | LJUDDESIGN Valtteri Alanen  | DOCKDESIGN Helena Markku | KOSTYMDESIGN Marjo Haapasalo | FRISYR- OCH  MASKDESIGN Marjo Haapasalo och Helena Markku | FOTOGRAFIER OCH GRAFISK DESIGN Jussi Virkkumaa | TEKNAD BILD Heini Maaranen | PRODUKTION Aurinkobaletti

Premiär: 1.3.2024 | Manilla-teatern, Åbo
Längd: cirka 40 min.
Rekommenderad ålder: +8 år

Verket kan beställas till olika evenemang och turnéer.

 

Bokningar och förfrågningar

Pia Puustelli
Försäljnings- och marknadsföringsplanerare

050 470 1620

 

Recensioner och artiklar

Suomenvenäläinen ja siksi syrjitty –  Turussa ei haluttu hylätä Petrushkaa, vaan tuoda se nykypäivään (Turun Sanomat, 27.2.2024)

Maagikko ohjailee nukkeja Aurinkobaletin uudessa koko perheen tanssisadussa – Petrushka tanssii kohti erilaisuuden hyväksyvää vapautta (Turun Sanomat, 4.3.2024)

 

Trailervideo