Aurinkobaletti


Aurinkobaletti on turkulainen nykytanssiryhmä ja tanssiteatteri, jonka ohjelmisto tarjoaa esityksiä niin aikuisille kuin lapsillekin. Ryhmä on saanut kiitosta uusiutumiskyvystään sekä vahvasta ensemblestaan, joka on valmis rikkomaan oman genrensä rajat. Aurinkobaletin taiteellisena johtajana toimii tanssija-koreografi Urmas Poolamets.

Aurinkobaletti tekee säännöllisesti erilaisia yhteistuotantoja muiden tanssiryhmien ja teattereiden kanssa. Ryhmän yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa Turun Kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teater, Turun musiikkijuhlat, JoJo – Oulun Tanssin Keskus, Tanssiteatteri Rimpparemmi ja TEHDAS Teatteri. Poikkitaiteelliset tuotannot ja monipuolinen yleisötyö ovat Aurinkobaletin arkipäivää.

Aurinkobaletissa ovat vierailleet monet keskeiset suomalaiskoreografit ja joukko merkittäviä kansainvälisiä nimiä, kuten Carolyn Carlson, Boris Eifman, Andrew deGroat, Kilina Crémona, Sanna Kekäläinen, Tommi Kitti, Marjo Kuusela, Jarkko Mandelin, Kirsi Monni, Ari Numminen, Matti Paloniemi, Virpi Pahkinen, Arja Raatikainen, Tuomo Railo, Sami Saikkonen ja Jorma Uotinen. Aurinkobaletin vakivieraana on ollut vuodesta 2001 lähtien Venäjän nykytanssin ykkösnimi Sasha Pepeljajev.

Historiallinen ja vireä Manilla

Vuonna 1981 perustetun Aurinkobaletin kotinäyttämö, Manilla-teatteri, sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa, 1860-luvulta peräisin olevassa, Manillan tehdaskiinteistössä Aurajoen rannalla. Manilla on vilkas kulttuurikeskus, jossa toimii muun muassa kolme teatteria, kuvataiteilijoita, valokuvastudioita, arkkitehtitoimistoja sekä muita taide- ja kulttuurialojen pienyrityksistä.

Manilla-teatterissa järjestetään vuosittain monia vierailuesityksiä ja kulttuuritapahtumia. Oman toimintansa ohella Aurinkobaletti toimii pääyhteistyökumppanina Pro Manillasäätiön järjestämässä, erityisesti nykytanssiin ja kuvataiteeseen keskittyvässä, Tehdasfestivaali Manifestissa, joka järjestetään Manillassa vuosittain syyskuussa.

Kansainvälinen yhteistyö

Aurinkobaletti toimii kiertävänä teatterina niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Esimerkiksi syksyllä 2019 Aurinkobaletin ja JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen Todellinen prinssi vieraili Young Dance Festival Zugissa Sveitsissä ja valloitti monilukuisen lapsiyleisön sydämet. Ryhmän teoksia on nähty vuosien varrella eri puolilla Eurooppaa sekä Palestiinassa ja Hong Kongissa.

Aurinkobaletin kansainvälisiin tuotantoihin kuuluu ryhmän 30-vuotisjuhlateos Tanssiva torni, joka nousi Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 kohti Turun ja Tallinnan taivaita. Kansainvälinen suurhanke toi yhteen taiteilijoita Suomesta, Venäjältä, Virosta ja Yhdysvalloista. Teoksen suunnittelusta ja ohjauksesta vastasi Sasha Pepeljajev. Tanssiva torni nähtiin Turun kulttuuripääkaupunkivuoden pääareenalla Logomossa, ja Tallinnassa se esitettiin Kulttuurikeskus Katelissa.

Palkintoja ja tunnustuksia

Aurinkobaletille on myönnetty lukuisia palkintoja, muun muassa Suomen teatteriliiton myöntämä Vuoden teatteri 2003 -kunniakirja ja Turun Teatterikerhon säätiön tunnustuspalkinto 2004.

Aurinkobaletin perustaja ja pitkäaikainen taiteellinen johtaja Raija Lehmussaari on palkittu muun muassa Valtion tanssitaidepalkinnolla (2011), Suomen kulttuurirahaston Elias Lönnrot -mitalilla (2009) sekä Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkillä (2007). Lisäksi Aurinkobaletin kantavat voimat, Raija Lehmussaari ja Erkki Lehmussaari, palkittiin 2007 Turun kaupungin kulttuuripalkinnolla. Vuonna 2013 Turkuseura nimitti Raija Lehmussaaren vuoden Kulttuuriturkulaiseksi, minkä kunniaksi hänelle istutettiin nimikkotammi Samppalinnan vuorelle Turussa.

Raija Lehmussaari vaikuttaa yhä Aurinkobaletin Kannatusyhdistys ry:n hallituksen jäsenenä, taiteellisen toimikunnan jäsenenä sekä vierailevana koreografina.