Aurinkobaletti

Aurinkobaletti on turkulainen nykytanssiryhmä ja tanssiteatteri, jonka ohjelmisto tarjoaa esityksiä niin aikuisille, lapsille kuin ryhmillekin. Ryhmä on saanut kiitosta uusiutumiskyvystään sekä vahvasta ensemblestaan, joka on valmis rikkomaan oman genrensä rajat. Aurinkobaletin taiteellisena johtajana toimii tanssija-koreografi Urmas Poolamets.

Ryhmän toimintaa ohjaavat yhteisöllisyys, monipuolisuus ja avoimuus uusille virtauksille. Aurinkobaletin keskeisenä tavoitteena on ylläpitää tanssin asemaa muiden taiteiden rinnalla ja viedä tanssia sinne, missä sitä ei muuten ole tarjolla. Poikkitaiteelliset tuotannot ja monipuolinen yleisötyö ovat Aurinkobaletin arkipäivää.

Aurinkobaletin toimintaa tukevat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Turun kaupunki, jotka mahdollistavat taiteen luomisen, tanssitaiteilijoiden työllistämisen sekä toiminnan kehittämisen ympärivuotisesti. Aurinkobaletin kotinäyttämönä toimii Turun Aurajokirannassa Manillan tehtaassa sijaitseva Manilla-teatteri.

Yhteistuotantoja ja koreografivieraita

Aurinkobaletti tekee säännöllisesti erilaisia yhteistuotantoja muiden tanssiryhmien ja teattereiden kanssa. Ryhmän yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa Turun Kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teater, Turun musiikkijuhlat, Tanssiteatteri Raatikko, Tanssiteatteri Rimpparemmi, Tehdas Teatteri ja Aura of Puppets.

Aurinkobaletissa ovat vierailleet monet keskeiset suomalaiskoreografit ja joukko merkittäviä kansainvälisiä nimiä, kuten Carolyn Carlson, Boris Eifman, Andrew deGroat, Kilina Crémona, Jyrki Karttunen, Sanna Kekäläinen, Tommi Kitti, Marjo Kuusela, Jarkko Mandelin, Kirsi Monni, Ari Numminen, Matti Paloniemi, Virpi Pahkinen, Arja Raatikainen, Tuomo Railo, Sami Saikkonen ja Jorma Uotinen. Aurinkobaletin vakivieraana on ollut vuodesta 2001 lähtien Venäjän nykytanssin ykkösnimi Sasha Pepeljajev.

Kiertueita Suomessa ja ulkomailla

Aurinkobaletti toimii kiertävänä teatterina niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Vuonna 2023 Aurinkobaletti aloitti kietueyhteistyön kotimaassa Tanssiteatteri Minimin, tanssiteatteri Raatikon ja Tanssiteatteri Rimpparemmin kanssa 4X -kiertävän tanssitapahtuman muodossa. 4X tarjoaa monipuolisen kattauksen suomalaista nykytanssia ja kiertävän tapahtuman on määrä jatkua vuosittain.

Aurinkobaletin kansainvälisiin tuotantoihin kuuluu mm. ryhmän 30-vuotisjuhlateos Tanssiva torni, joka nousi Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 kohti Turun ja Tallinnan taivaita. Kansainvälinen suurhanke toi yhteen taiteilijoita Suomesta, Venäjältä, Virosta ja Yhdysvalloista. Teoksen suunnittelusta ja ohjauksesta vastasi Sasha Pepeljajev. Tanssiva torni nähtiin Turun kulttuuripääkaupunkivuoden pääareenalla Logomossa, ja Tallinnassa se esitettiin Kulttuurikeskus Katelissa. Vuonna 2023 Aurinkobaletti vieraili jälleen Tallinnassa Pepeljajevin teoksella Minne kutsua Liza, joka esitettiin kahdesti Sakala 3 -teatterissa loppuunmyydyille katsomoille. Vuonna 2019 Aurinkobaletin ja JoJo − Oulun Tanssikeskuksen yhteistuotanto Todellinen prinssi vieraili Young Dance Festivalilla Zugissa Sveitsissä ja valloitti lukuisien yleisössä olleiden lasten sydämet. Aurinkobaletin teoksia on nähty vuosien varrella myös muualla eri puolilla Eurooppaa sekä Palestiinassa ja Hongkongissa.

Palkintoja ja tunnustuksia

Aurinkobaletille on myönnetty lukuisia palkintoja, muun muassa Suomen teatteriliiton myöntämä Vuoden teatteri 2003 -kunniakirja ja Turun Teatterikerhon säätiön tunnustuspalkinto 2004.

Aurinkobaletin perustaja ja pitkäaikainen taiteellinen johtaja Raija Lehmussaari on palkittu muun muassa Pro Finlandia -mitalilla (2020), Valtion tanssitaidepalkinnolla (2011), Suomen kulttuurirahaston Elias Lönnrot -mitalilla (2009) sekä Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkillä (2007). Lisäksi Aurinkobaletin kantavat voimat, Raija Lehmussaari ja Erkki Lehmussaari, palkittiin 2007 Turun kaupungin kulttuuripalkinnolla. Vuonna 2013 Turkuseura nimitti Raija Lehmussaaren vuoden Kulttuuriturkulaiseksi, minkä kunniaksi hänelle istutettiin nimikkotammi Samppalinnan vuorelle Turussa.

Turun Teatterikerho myönsi vuonna 2022 Aurinkobaletin pitkäaikaiselle tanssijalle Elina Raiskinmäelle erikoistunnustuspalkinnon tanssijanurasta.