Steg bakom ljuden

Joukko ihmisiä kulkee.

Flykt. Dröm. Hopp. Steg bakom ljuden (Askelia äänten takaa) är en oundviklig vandring mot det okända. Resan är personlig och gemensam. Vem leder, vem kallar, har vi gått vilse? Varje steg i mörkret bär hopp om en bättre morgondag.

Aurinkobalettis och Alpo Aaltokoski Companys nya verk bjuder till en diskussion om världen vi lever i. Utöver dansare från Aurinkobaletti kommer tre ukrainska dansare, som flytt undan kriget, från dansgruppen Ethno Contemporary Ballett ses på scenen. Steg bakom ljuden är koreografen Alpo Aaltokoskis första verk för Aurinkobaletti.

Steg bakom ljuden är Aaltokoskis hyllning till den georgiske kompositören Giya Kancheli (1935–2019) och koreografens tredje verk till hans musik. En av utgångspunkterna i verket är de känslor och visioner som framkallas av Kanchels musik.

I symfonin som används i verket, Mourned By The Wind, fortsätter Kancheli linjen från den filosofiska och episka symfonin. Klangen av två soloaltvioliner som löper genom symfonin binder samman en serie kontrasterande episoder till en helhet: hjärtslag, upphetsade andetag, koncentrerad meditation, ett tragiskt begravningståg, explosioner av en okänd ond kraft, en lyrisk uppenbarelse, intensivt våld och stolt stoicism av underkastelse.

Alla dessa trender följer varandra och kolliderar ibland som flerdimensionella motsatser. Vi vet inte när och var dessa kollisioner hände eftersom de har överlämnats till oss i ofullständig form. Denna brist på finish som är karakteristisk för collage eller film, kombinerat med frånvaron av kadenser i varje tagning, skapar illusionen av ett flerdimensionellt utrymme.

 

Arbetsgruppen

KOREOGRAFI OCH KONCEPT Alpo Aaltokoski | DANS Nina Bulgakova, Arttu Halmetoja, Linda Holmström, Anastasiia Mostova, Elina Raiskinmäki och Kateryna Zhuravlova | SCENOGRAFI OCH LJUSDESIGN Magnús Sigurðarson | KOSTYMDESIGN Marjo Haapasalo | MUSIK Giya Kancheli | FOTOGRAFIER OCH GRAFISK DESIGN Jussi Virkkumaa | PRODUKTION Aurinkobaletti och Alpo Aaltokoski Company

Premiär: 12.9.2024 (Monitaidefestivaali Manifesti) | Manilla, Åbo
Föreställingar: 25.9.−12.10.2024
Längd: Ca. 75 min (inkl. paus)
Åldersrekommendation: +10 år

 

Föreställningar

Tor 12.9. kl. 19 PREMIÄR

Ons 25.9. kl. 19
Tor 26.9. kl. 19
Fre 27.9. kl. 19
Lör 28.9. kl. 17

Tor 3.10. kl. 19
Fre 4.10. kl. 19
Lör 5.10. kl. 17

Tor 10.10. kl. 19
Fre 11.10. kl. 19
Lör 12.10. kl. 17

 

Biljetter

31 € normal biljett
28 € pensionär
15 € studerande, barn (under 18 år), arbetslösa samt civiltjänstgörare och beväringar
12 € Temes, Skådespelarförbundets och Takus medlemmar, personer med Finlands Teatrar rfs Teaterkort och studeranden inom dans- och teaterbranschen samt personer med presskort.

KÖP BILJETTER »

 

Gruppbokningar och förfrågningar

Pia Puustelli
Försäljnings- och marknadsföringsplanerare

050 470 1620