Yksin – Soolo viidelle

Yksin – Soolo viidelle -teoksen markkinointikuva. Kuvaaja: Jussi Virkkumaa, kuvassa: Patrick Di Quirico, Elina Raiskinmäki, Linda Björkqvist ja Päivi Kujansuu.

Yksin – Soolo viidelle

Urmas Poolametsin Yksin – Soolo viidelle kääntää yksin olemisen kehon kielelle, eri näkökulmista. Onko yksin oleminen yksinäisyyttä? Millaista on olla ryhmässä yksin? Miltä yksinolo tuntuu kehossa? Voiko yksinolo olla vaihe, prosessi?

Yksin – Soolo viidelle koostuu nimensä mukaisesti sooloista, jotka muodostavat yhteisen riitin. Esityksessä myös katsojat tulevat sen osaksi. Yleisö saa itse kokea yksin olemisen muiden joukossa istuen näyttämöllä, teoksen sisällä.

Osa kevään 2020 esityksistä päättyi teatterin lämpiössä keskusteluihin, joihin katsojat osallistuivat. Keskusteluissa pohdittiin yksin olemista ja yksinäisyyttä eri näkökulmista mielenkiintoisten vieraiden kanssa. Keskustelujen alustajana toimi kirjailija Eeva Siivonen. Keskustelutilaisuuksiin oli vapaa pääsy.

Tekijät

KOREOGRAFIA JA KONSEPTI Urmas Poolamets | ESIINTYJÄT Linda Björkqvist, Päivi Kujansuu, Patrick Di Quirico, Elina Raiskinmäki ja Konsta Savolainen | PUKUSUUNNITTELU Marjo Haapasalo | VALOSUUNNITTELU Zai Sainio | ÄÄNISUUNNITTELU Konsta Savolainen | VALOKUVAT JA GRAAFINEN SUUNNITTELU Jussi Virkkumaa

Ensi-ilta: perjantaina 31.1.2020 | Manilla, Turku
Muut esitykset 2020: 1.2.–8.3.2020.
Kesto: noin 1 h
Ikäsuositus: 12+

Taidetestaajat keväällä 2021

Yksin – Soolo viidelle -teos oli mukana opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittamassa Taidetestaajat-hankkeessa jatkokaudella 2020–2021. Taidetestaajat on kulttuurin suurhanke, joka on vienyt lukuvuosina 2017–2020 taiteen äärelle kaikkiaan noin 180 000 nuorta. Hanketta koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Aurinkobaletin näytökset järjestetään tammikuussa 2021.

Lisätiedot Taidetestaajista hankkeen verkkosivuilla.

Lehdistössä ja kulttuuriblogeissa sanottua

”Aurinkobaletin Yksin-teos on alusta loppuun oivaltavaa yksilötyöskentelyä. Teoksesta nousee loputon määrä tilan, rakenteen ja liikkeen elementtejä, joilla yksinäisyyden näkökulmia loihditaan esiin. — Rehelliseen teknisestä tanssitaituruudesta nauttimiseen teoksen soolomuoto tarjoaa monta kiihdyttävää osuutta. Tanssijat vapautuvat huppuasujensa yksinäisyydestä ja kontrastina sumentuneille ääriviivoille ja raskaalle liikkeelle huipentuu teos Linda Björkqvistin virtaavaliikkeiseen ja pyöreään sooloon.”

Turun Sanomat 1.2.2020 / Sini Herranen Lue koko arvostelu.

”Esitys yhdistää kiehtovalla tavalla musiikkia, laulua ja veitsenterävällä ammattitaidolla toteutettua nykytanssia. Tanssijoiden kehonhallinta ja -kieli on elävää ja monisanaista. Katsojalle annetaan musiikin ja tanssin kielen kautta mahdollisuus omaan tulkintaan. — Poolametsin uutuusteos on puhutteleva tulkinta yksinäisyydestä modernin tanssin keinoin. — Tämä teos sopiikin nykytanssin ystäville ja niille, jotka nauttivat kun taide ei selittele mitään vaan vaatii katsojalta omaa tulkintaa sekä pohdintaa niin esityksen aikana kuin sen jälkeen.”

Primadonnat-kulttuuriblogi 16.2.2020. Lue koko kirjoitus.

Esityksen traileri

Video on esityksen traileri eli markkinointivideo. Se sisältää tanssia ja musiikkia. Video: Jussi Virkkumaa, esiintyjät: Linda Björkqvist, Elina Raiskinmäki, Päivi Kujansuu, Patrick Di Quirico ja Konsta Savolainen.

Keskustelut 2020

Osa kevään 2020 esityksistä päättyi teatterin lämpiössä keskusteluihin, joihin katsojat osallistuivat. Keskusteluissa pohdittiin yksin olemista ja yksinäisyyttä eri näkökulmista mielenkiintoisten vieraiden kanssa. Keskustelujen alustajana toimi kirjailija Eeva Siivonen. Keskustelutilaisuuksiin oli vapaa pääsy.

1.2. Runoilija Tommi Parkko ja ohjaaja Maiju Tainio: Hamilton-manaatin yksinäinen elämä – luovan työn yksinäisyys ja kollektiivisuus

Kuvittele olento jäälle!
Bambi!
Kuinka sen raajat hakevat!

– Hamilton-manaatin vaikea elämä (s. 49) (Tommi Parkko, 2019)

Yksin – Soolo viidelle -teoksen äärellä Maiju Tainio ja Tommi Parkko pysähtyivät pohtimaan ratkaisuja, jotka tehdään yksin, mutta joista vastuun kantaa koko työryhmä. Katsoja näkee teoksessa lopputuloksen, mutta nyt Tainio ja Parkko raottivat prosessia. Miten kirjoitetaan runo? Miten runo näyttämöllistetään esitykseksi?

Maiju Tainio ohjasi Tommi Parkon tuoreeseen runokirjaan ”Hamilton-manaatin vaikea elämä” perustuvan esityksen, joka sai koronarajoitusten vuoksi ensi-iltansa TEHDAS Teatterissa lopulta tammikuussa 2021. Se juhlistaa outoja olentoja, jopa hirviöitä, etääntymistä, hallitsemattomuutta, tuntemattomia alueita ja uusia suuntia. Haarautuvien purojen lailla lirisevä näyttämöruno tavoittelee kömpelösti salaperäisyyttä, hekumoi pakofantasioilla ja tuijottaa vähän liian pitkään muodottomaan… Esitys voi olla hauska, mutta ei piristävällä tavalla.

Maiju Tainio on nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja. Tommi Parkko on runoilija, runouden kustantaja, tietokirjailija ja kirjoittamisen opettaja.

Katso video,  jossa Yksin – Soolo viidelle -teoksen teemoihin liittyen ohjaaja Maiju Tainio ja runoilija Tommi Parkko keskustelevat siitä, mitä tarkoittaa taiteilijan oma ääni.

7.2. FT Tom Linkinen: Yksin vai yksinäinen – yksin olemisen kulttuurit

Ihmisapinoille heimojen muodostuminen oli elintärkeää noin neljä miljoonaa vuotta sitten. Laumojen muodostuminen oli ja on edelleenkin tahdosta riippumatonta eli vaistonvaraista. Neljän miljoonan vuoden heimoelämisen jälkeen voidaan olettaa ihmisen olevan vaistomaisesti laumaeläin.

Yksin olemista pidetään usein poikkeustilana. Yksin oleminen ei välttämättä tarkoita yksinäisyyttä, mutta se voi olla kipeästi sitä. Millaista on olla ryhmässä yksin? Voiko yksinolo olla vaihe, prosessi? Kenen valinta yksin oleminen on?

FT Tom Linkinen on historian- ja kulttuurintutkija ja kulttuuritoimija. Hän on myös kirjoittanut näytelmiä. Keskiajantutkijana yksinolemisen historia on hänelle tuttua mm. luostarien historian kautta ja Turun kaupungin hyvinvointialan sekä Turun seurakuntahallinnon luottamustehtävien kautta nykypäivän Turun yksin elävät ovat tulleet tutuiksi.

Katso video,  jossa, Yksin – Soolo viidelle -teoksen teemoihin liittyen Filosofian tohtori Tom Linkinen pohtii, millaista on olla yksin ryhmässä.

14.2. Seksuaalineuvoja Hanna Lasonen: Kehon yksinäisyys – seksuaalisuus elämänvoimana

Katso video, jossa Yksin – Soolo viidelle -teoksen teemoihin liittyen seksuaalineuvoja Hanna Lasonen kertoo, mitä kehossa tapahtuu, kun on ihastunut.

21.2. Kirkkoherra Tuomo Norvasuo: Pyhä yksinäisyys

Yksinäisyydessä löytyy hiljaisuus ja itseen kääntyminen. Ihmisen sisäisen kokemusmaailman tutkiminen on osa vaellusta kohti itseksi tulemista. Ihmissielun autiomaasta keskustelemassa Eeva Siivosen kanssa Tuomo Norvasuo.

Vuoden 2017 maaliskuussa Manillan Köysisalissa esitettiin Tuomo Norvasuon kirjoittama näyttämöteos Syvä polku. Näyttämöteoksen lähtökohtina olivat ortodoksinen Vaeltajan kertomukset -hartauskirja sekä vanhat zen-kertomukset.

Tuomo Norvasuo nähtiin näyttämöllä vuonna 2011 Dario Fon monologissa ”Mysteerio Buffo”. Norvasuo tekee draamaohjaajana draamakasvatusta ja teatteriohjauksia. Päätyökseen hän on Turun Martin seurakunnan kirkkoherra.

Katso video, jossa Yksin – Soolo viidelle -teoksen teemoihin liittyen kirkkoherra Tuomo Norvasuo kertoo, mitä tapahtuu, kun ihminen kääntyy sisäänpäin.