40 Auringon vuotta

Aurinkobaletin juhlagaala 40 Auringon vuotta palaa näyttämölle lokakuussa. Kolmen pienteoksen kokonaisuudessa nähdään unohtumattomat koreografiat Jorma Uotiselta, Marjo Kuuselalta ja Ervi Siréniltä.

Aikaisemmin juhlagaala on esitetty ainoastaan striimattuna ja vain kerran paikan päällä Manilla-teatterissa. Näyttämöllä nähdään koko Aurinkobaletin tanssiryhmä ja muusikko Ismo Laakso. Juhlagaalan kesto on noin kaksi tuntia.

 

Ervi Sirén: Tässä olen

Ervi Sirénin teos syntyi yhteistyössä tanssija Urmas Poolametsin ja muusikko Ismo Laakson kanssa.

”Yhden tanssijan kanssa työskentely avasi tilaisuuden tutkia tanssijan todellisuutta ja maailmaa sekä tuoda sitä erilaisten harjoitusten kautta esiin sellaisena kuin se juuri nyt näyttäytyy. Mitä tapahtuu, kun on avoin kaikille mahdollisuuksille.”

Ervi Sirén on koreografi ja tanssitaiteilija. Tässä olen -teos on Sirénin ensimmäinen Aurinkobaletille toteuttama teos.

KOREOGRAFIA Ervi Sirén | TANSSI Urmas Poolamets | VALOSUUNNITTELU Zai Sainio | MUSIIKKI Ismo Laakso | PUVUSTUS Marjo Haapasalo | TUOTANTO Aurinkobaletti

Kesto: noin 27 minuuttia

 

Marjo Kuusela: 1. erä

Leikkiä vai totta? Kuka piirtää rajat? Marjo Kuuselan teos 1. erä on duetto kahdelle tanssijalle.

”Rajat kiinnostavat minua. Tilat, joilla rajataan maailmaa, omaa itseä suhteessa toisiin. Rajat leikin ja toden välillä. Olen aika ajoin 2000-luvun alusta lähtien palannut tähän teemaan; aina aloitan samoin, aina syntyy eri teos.”

Marjo Kuusela on koreografi, tanssija ja taiteen akateemikko, joka on tehnyt Aurinkobaletille aikaisemmin kiitetyt teokset Kymmenen laulua naisesta (2017) ja Kaunotar ja peto (2010).

KOREOGRAFIA Marjo Kuusela | TANSSI Côme Calmelet-Pyykkö ja Patrick Di Quirico | VALOSUUNNITTELU Zai Sainio | MUSIIKKI Krakatau ja Jaakko Salonen | TUOTANTO Aurinkobaletti

Kesto: noin 20 minuuttia

Teoksessa käytetään musiikkia Krakatau-yhtyeen albumilta Matinale.

 

Jorma Uotinen: Rajalla 

Rajalla on Jorma Uotisen kolmiosainen teos pimeydestä, valosta, pelosta ja toivosta.

”Ensimmäisessä osassa mennään kirkkaan valon ja pimeyden välillä. Ihmisen sisäinen pelko ulkoa tulevaa ennalta määrittämätöntä voimaa kohtaan. Toinen, Bachin musiikkiin tehty, osa antaa tilaa emootiolle ja tanssille. Viimeinen osa tuo puhdistavan sateen ja toivoa.”

Jorma Uotinen on pitkän linjan koreografi, tanssija ja professori. Uutuusteos Rajalla on toinen Uotisen Aurinkobaletille tekemä teos. Menestysteos Ennen viimeisiä ajatuksia sai ensi-iltansa Manilla-teatterissa vuonna 2014.

KOREOGRAFIA Jorma Uotinen | KOREOGRAFIN ASSISTENTTI Riku Lehtopolku | TANSSI Linda Björkqvist, Côme Calmelet-Pyykkö, Patrick Di Quirico ja Elina Raiskinmäki | VALOSUUNNITTELU Zai Sainio | ÄÄNISUUNNITTELU Jaakko Salonen | PUKUSUUNNITTELU Jorma Uotinen ja Marjo Haapasalo | TUOTANTO Aurinkobaletti

Kesto: 15–20 minuuttia

Teoksessa käytetty musiikki: Harvester of Sorrow ja Enter Sandman (Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos) sekä ote Johann Sebastian Bachin teoksesta Erbarme dich, mein Gott (Anne Sofie von Otter).

 

Lue lisää

Aurinkobaletin oikulliset aikatasot (Teatteri & Tanssi + Sirkus 10.10.2022)

Tanssiarvio: Aurinkobaletin Juhlagaalasta löytyy sekä rentoa liikettä että vakavaa tunnelmaa (Demokraatti 10.10.2022)

Solbalettens strålande 40årsgala (Blonathan-blogi 22.10.2022)

Humor, disciplin och starka känslor på Aurinkobalettis jubileumsgala (Hufvudstadsbladet 1.5.2021)

Turun Aurinkobaletin 40-vuotista toimintaa juhlinut virtuaaligaala tarjosi kokeneiden koreografien uutuuksia (Helsingin Sanomat 30.4.2021)

Urmas Poolametsin soolo hätkähdytti – vapunaattona 1981 perustettu Aurinkobaletti tarjosi juhlagaalassaan kolme puhuttelevaa teosta (Turun Sanomat 30.4.2021)

Aurinkobaletin 40-vuotisgaalassa nähdään kolmen koreografian mestarin pienoisteokset (Aamuset 5.5.2021)

Aurinkobaletti täyttää 40 vuotta – Jorma Uotinen teki juhlagaalaan teoksen, joka ”ei ole mikään koronatanssi” (Turun Sanomat 21.4.2021)

40 Auringon vuotta (Lukupino-blogi 20.5.2021)