4X − kiertävä tanssitapahtuma

 

4X on uusi ja ainutlaatuinen kiertävä tanssitapahtuma, jonka toteuttavat neljä eri puolella Suomea toimivaa tanssiteatteria: Aurinkobaletti, Tanssiteatteri Minimi, Tanssiteatteri Rimpparemmi ja Tanssiteatteri Raatikko. Esitykset nähdään samanlaisina tanssiteattereiden kotikaupungeissa Turussa, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Vantaalla. Kyseessä on kaksipäiväinen tapahtuma, joka alkaa nuorille ja aikuisille suunnatulla Kolmen teoksen illalla. Toinen tapahtumapäivä on suunnattu perheille.

4X: Kolmen teoksen ilta

4X: Kolmen teoksen ilta tarjoaa ajankohtaisen ja monipuolisen kattauksen nykytanssiin. Tule katsomaan ja kokemaan tanssia Suomen tunnetuimmilta tanssiteattereilta!

Illan teokset

Tanssiteatteri Rimpparemmi: Asetelmia, koreografia Atte Herd, kesto 35 minuuttia (lyhennetty alkuperäisestä teoksesta).
Tanssiteatteri Minimi: RAJA, koreografia Katja Mustonen, Mirva Mäkinen, kesto 30 minuuttia.
Aurinkobaletti: Rajalla, koreografia Jorma Uotinen, kesto 20 minuttia.

Teosten väleissä väliajat.

Asetelmia

Kuva: Antti Kurola

Asetelmia on abstrakti nykytanssiteos kolmelle tanssijalle. Sen lähtökohtana on tilallinen kompositio ja halu saada esille edes yksi silmää tyydyttävä asetelma. Mahdollisuuksien määrä tuntuu loputtomalta ja lopulta tila itsessään alkaa muovaamaan tapahtumia. Hillitty ja samaan aikaan räjähtävä tunnelma on kuin elävä liikkeellinen kuvataideteos.

KOREOGRAFIA Atte Herd | TANSSI Laura Kallas-Herd, Helmi Järvensivu ja Jasmin Laaksoharju | VALOSUUNNITTELU JA LAVASTUS Jukka Laukkanen | ÄÄNISUUNNITTELU Jukka Nurmela | PUKUSUUNNITTELU Jaana Isokangas | TUOTANTO Tanssiteatteri Rimpparemmi

Atte Herd on Tanssiteatteri Rimpparemmistä tunnettu esiintyjä, koreografi, tekninen tuottaja ja monilahjakkuus. Asetelmia on Aten uusin koreografia, jonka ensi-ilta oli syksyllä 2022. Kuva: Antti Kurola

RAJA

Kuva: Sampo Jaakkola

RAJA on viidelle tanssijalle suunniteltu teos rajalla olemisesta, rajojen luomisesta ja rajojen ylittämisestä. Teoksessa havainnoidaan mm. niitä hetkiä, kun rajat katoavat. Teos piirtää rajan käsitettä ennen kaikkea fyysisenä kokemuksena henkilökohtaisista kokemuksista ja inspiroituu rajoista myös sosiaalisina sekä kulttuurisina ilmiöinä pohtien sitä kautta avautuvaa rajojen laajempaa symboliikkaa. Teoksen keskiössä on fyysinen, kehojen välinen dialogi tanssijoiden välillä, ja pohjana kosketus ja parityöskentely.

KOREOGRAFIA Katja Mustonen, Mirva Mäkinen | TANSSI Pinja Grönberg, Mikko Makkonen / Miro Puranen, Katja Mustonen, Mirva Mäkinen, Jasu Parviainen | VALOSUUNNITTELU Veli-Matti Timoskainen | ÄÄNISUUNNITTELU Olli Lautiola | VALOKUVAT Sampo Jaakkola | TUOTANTO Tanssiteatteri Minimi

Katja Mustonen (vas.) ja Mirva Mäkinen ovat työskennelleet kansainvälisellä kontakti-improvisaation kentällä parinkymmenen vuoden ajan. Heidän osaaminen ja tanssitaidot ovat vahvasti improvisaatiossa, paritekniikoissa ja kontakti-improvisaatiossa. He työskentelevät monialaisesti sekä tanssijoina, koreografeina ja opettajina, että eräänlaisina fyysisyyden tutkijoina. Heidän työskentelynsä keskiössä on usein kosketus ja tanssijoiden keskinäiset vuorovaikutuksen eri tavat. Mäkisen kuva: Borys Boryshenko.

Rajalla

Kuva: Jussi Virkkumaa

Rajalla on Jorma Uotisen kolmiosainen teos pimeydestä, valosta, pelosta ja toivosta. Ensimmäisessä osassa liikutaan kirkkaan valon ja pimeyden välillä. Osassa kuvastuu ihmisen sisäinen pelko ulkoa tulevaa ennalta määrittämätöntä voimaa kohtaan. Toinen, Bachin musiikkiin tehty, osa antaa tilaa emootiolle ja tanssille. Viimeinen osa tuo puhdistavan sateen ja toivoa.

KOREOGRAFIA Jorma Uotinen | KOREOGRAFIN ASSISTENTTI Riku Lehtopolku | TANSSI  Côme Calmelet-Pyykkö, Patrick Di Quirico, Elina Raiskinmäki ja Ilona Salonen | VALOSUUNNITTELU Zai Sainio | ÄÄNISUUNNITTELU Jaakko Salonen | PUKUSUUNNITTELU Jorma Uotinen ja Marjo Haapasalo | TUOTANTO Aurinkobaletti

Teoksessa käytetty musiikki: Harvester of Sorrow ja Enter Sandman (Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos) sekä ote Johann Sebastian Bachin teoksesta Erbarme dich, mein Gott (Anne Sofie von Otter).

Jorma Uotinen on pitkän uran niin kotimaassa kuin ulkomaillakin tehnyt kuuluisa koreografi, taiteellinen johtaja, tanssi- ja esitystaiteilija ja laulaja. Ennen Rajalla-teosta hän on tehnyt yhteistyötä Aurinkobaletin kanssa vuonna 2014 Ennen viimeisiä ajatuksia -teoksessa, jossa hän toimi koreografina. Kuva: Niclas Mäkelä.

 

4X: Perhepäivä

 

Tanssiteatteri Raatikko: Hyppynarutus

Kuva: Sanna Lehto

Minimaalisilla keinoilla maksimaalinen teatterikokemus! Vuorovaikutteisen teoksen hahmot, Hyppy ja Naru ovat pomppimisen erikoisasiantuntijoita. Heillä ei käy aika pitkäksi, kun leluina ovat hyppynarut. Niiden avulla he vievät katsojat maailman korkeimmalle vuorelle Mount Everestille, laittavat pystyyn hullunkuriset urheilukisat ja toteuttavat jopa ikioman sirkusesityksen.

Tervetuloa mukaan tälle rytmikkäälle tanssimatkalle, mutta pidä varasi – saatat joutua huomaamattasi narutetuksi!

KOREOGRAFIA, ÄÄNISUUNNITTELU JA SKENOGRAFIA Jaakko Toivonen | TAITEELLINEN NEUVONANTAJA Sanna Silvennoinen | ESIINTYJÄT Taru Koski ja Alma-Ruut Karjalainen | PUKUSUUNNITTELU Elina Tuomisto | TUOTANTO Tanssiteatteri Raatikko | VALOKUVAT Sanna Lehto

Perhepäivän ohjelmassa on lisäksi lapsille suunnattu tanssityöpaja.

Kesto 45 min
Ikäsuositus 3–8-vuotiaat

Esitykset Manilla-teatterissa

Pe 9.6. klo 19.00 Kolmen teoksen ilta, osta liput.
La 10.6. klo 14.00 Perhepäivä, osta liput.

Liput Kolmen teoksen iltaan

25 € peruslippu
23 € eläkeläinen
15 € opiskelijat, lapset (alle 18 v.), työttömät sekä siviilipalvelus- ja varusmiehet

Liput Perhepäivään

10 €

Ryhmätiedustelut ja oheispalvelut

Pia Puustelli
Myynti- ja markkinointisuunnittelija

050 470 1620

 

Muut esitykset

19.–20.5.2023 Kuopio, Maria-näyttämö, Kuopion kaupunginteatteri, www.minimi.fi
27.–28.5.2023 Rovaniemi, Kulttuuritalo Wiljami, www.rimpparemmi.fi
2.–3.6.2023 Vantaa, Tanssiteatteri Raatikko, www.raatikko.fi 

 

Lue lisää

Turnén 4X knyter inhemska dansband (Åbo Underrätelser, 13.6.2023)