40 vuotta tanssin juhlaa! - Aurinkobaletti

40 vuotta tanssin juhlaa!

Tänään 30.4.2021 vietämme 40-vuotissyntymäpäiväämme! Videokeskustelu johdattaa Aurinkobaletin historiaan ja mielenkiintoisiin vaiheisiin.

Verkossa striimatun 40 Auringon vuotta -juhlagaalan yhteydessä tanssija-koreografi ja akateemikko Marjo Kuusela, Aurinkobaletin perustajajäsen Juha Lukala sekä pitkäaikainen tanssija Päivi Kujansuu muistelivat tanssiryhmän historiaa ja mielenkiintoisia vaiheita.

 

40 Auringon vuotta

Aurinkobaletti perustettiin vapunaattona 1981. Alkusysäyksenä toimi tahto nostaa tanssi taiteeksi muiden taiteiden rinnalle, perustaja Raija Lehmussaaren ammatillinen halu ja usko omaan tekemiseen sekä vahva paikallinen tanssijapotentiaali.

Työllistävä vaikutus tanssin alalla on ollut huomattava alusta asti. Ryhmässä on ollut enimmillään jopa 12 tanssijaa. Aurinkobaletissa ovat vierailleet monet keskeiset suomalaiskoreografit ja joukko merkittäviä kansainvälisiä nimiä, kuten Carolyn Carlson, Boris Eifman, Andrew deGroat ja Kilina Crémona.

Alkuaikoina tanssioppilaat olivat myös aktiivisesti mukana teoksissa tanssijaharjoittelijoina. Aurinkobaletti olikin aloitteellinen ammattitanssin koulutuksen aikaansaamiseksi Turussa.

Nykyisen kodin Aurinkobaletille löysi Manillan tehtaasta vuonna 1991 silloinen hallintojohtaja Erkki Lehmussaari, kun Raija Lehmussaaren teos Mitä nyt, Joosef? etsi rosoista tilaa esityspaikakseen.

Katja Lehmussaaren vuonna 1994 ideoima Tehdasfestivaali Manifesti on tuonut Turkuun kotimaisten pienryhmien kiinnostavinta antia sekä mielenkiintoisia ulkomaisia tekijöitä.

Aurinkobaletin Kannatusyhdistys ry perusti vuonna 1997 Pro Manillasäätiön. Sitä edelsi pitkäaikaisen puheenjohtajan, maaherra Pirkko Työläjärven, 50-vuotisjuhlarahoista vuonna 1988 perustettu Tanssitaiteen tukirahasto, joka myöhemmin, kun oli kerätty lisärahoitusta, muuttui Turun Tanssitaidesäätiöksi. Kun Manillan säilyminen kulttuuritarkoituksiin varmistui, syntyi Pro Manillasäätiö.

Kansainvälinen toiminta on ollut vuosien varrella vilkasta. Ryhmän teoksia on nähty eri puolilla Eurooppaa sekä Palestiinassa ja Hongkongissa. Kansainvälisiin tuotantoihin kuuluu ryhmän 30-vuotisjuhlateos Tanssiva torni vuonna 2011.

Poikkitaiteelliset tuotannot, monipuolinen yleisötyö ja säännölliset yhteistuotannot ovat Aurinkobaletin arkipäivää. Yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa Turun Kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teater, Turun musiikkijuhlat, Tanssiteatteri Raatikko ja TEHDAS Teatteri.

Aurinkobaletti vie Tallinnaan kaupungissa asuvan huippukoreografi Sasha Pepeljajevin teoksen Minne kutsua Liza? 17.−18.3. 2023.

Lue lisää

Aurinkobaletti on tänä keväänä mukana uudessa kiertävässä tanssitapahtumassa 4X. Neljän tanssiteatterin yhteishankkeessa ovat mukana myös tanssiteatteri...

Lue lisää

Uusi vuosi alkaa Aurinkobaletissa henkilövaihdoksella.

Lue lisää