Minne kutsua Liza?

Minne Kutzua Liza piirretty teoskuva

Valikoima vähemmän vakavia ohjeita, miten tanssin avulla hajotetaan ja luodaan maailman havainnoimisen keinoja.

Miten ajatukset ilmaantuvat? Miten tutut ilmiöt ja tavanomaiset tapahtumat äkisti muuttuvat joksikin aivan uudeksi? Mitä tämä on – sattumaa vai looginen ketju? Voiko tuntemattoman nähdä tavallisissa esineissä, lähettääkö se meille merkkejä? Tämä ja tämänkaltaiset lukemattomat kysymykset risteilevät mielikuvituksessa ja asettuvat salaperäiseksi lauseeksi: Minne kutsua Liza?

Teos johdattaa katsojat yllättävien tapahtumien ja elämän sattumanvaraisuuden äärelle. Näyttämöllä nähdään koko salin täyttävä Goldbergin kone, jonka ketjureaktiot tuovat mekaanisen liikkeen inhimillisen liikkeen rinnalle ja joka saa yleisön hihkumaan.

Sasha Pepeljajevin uutuusteos nähtiin Aurinkobaletin 40-vuotisjuhlavuoden 2021 syksyn ohjelmistossa. Nyt loistavat arvostelut saanut teos palaa ohjelmistoon marraskuussa.

Minne kutsua Liza? on huippukoreografi Sasha Pepeljajevin kahdeksas teos Aurinkobaletille. Vuodesta 2001 Aurinkobaletissa vieraillut Pepeljajev on tehnyt ryhmälle aikaisemmin muun muassa kiitetyt teokset Hän joka lensi ylösalaisin (2001), Tanssiva torni (2011) ja viimeisimpänä If You Snow Away (2016).

 

Minne kutsua Liza?

Koska emme tiedä, kuka Liza on (Mona Lisa? Elisabet I tai II? internet-botti? Liza Minnelli?), emme voi määritellysti vastata esitettyyn kysymykseen. Tilanne muistuttaa kvanttimekaniikassa tunnetun superposition periaatetta, joka selittää neutronien tilan epämääräisyyden tai Liisa ihmemaassa -sadun kissan hymyn, joka on olemassa erillään itse kissasta.

Jos tarkastellaan tanssia rinnakkaismaailman projektiona, jossa on informaatiota Lizasta enemmän kuin meidän todellisuudessamme, voimme tanssien esittää kontekstin, jossa kutsu ja sen mahdolliset seuraukset tapahtuvat.

On kuitenkin todettava, että esitys ei kerro sinulle Lizan tarinaa, kutsun tarkoitusta tai paikkaa, minne Liza pitäisi kutsua. Onko kutsua olemassa, ja jos on, kuka sen esittää – sekin jää nimeämättä. Epämääräisyydestä huolimatta esitys ei ole loogista ratkaisua etsivä arvoitus, vaan päinvastoin – se on valikoima vihjeitä, viittauksia ja signaaleja, jotka virittävät tarkkailijan tapahtumien sarjan tutkimiseen sekä tuntemaan ja luomaan kutsun tarkoituksen itselleen – voit tuntea muiden ulottuvuuksien väistyvät varjot, jotka lankeavat meidän maailmamme ylle ja antavat kontrastinsa sen yksityiskohdille.

Silloin usvasta astuu esiin Liza.
Silloin hänet voi kutsua.

 

Tekijät

KONSEPTI, KOREOGRAFIA JA VISUALISOINTI Sasha Pepeljajev | TANSSI Côme Calmelet-Pyykkö, Urmas Poolamets, Patrick Di Quirico ja Elina Raiskinmäki | PUVUSTUS Marjo Haapasalo | VALOSUUNNITTELU Zai Sainio | ÄÄNISUUNNITTELU Jaakko Salonen | VALOKUVAT JA GRAAFINEN SUUNNITTELU Jussi Virkkumaa | TUOTANTO Aurinkobaletti

Ensi-ilta: 24.9.2021 | Manilla, Turku
Kesto: noin 2 h (sisältäen väliajan)
Ikäsuositus: +15 vuotta

 

Teoksen traileri

Video on teoksen traileri eli markkinointivideo. Se sisältää tanssia ja musiikkia. Video: Jussi Virkkumaa, esiintyjät: Linda Björkqvist, Côme Calmelet-Pyykkö, Urmas Poolamets, Patrick Di Quirico ja Elina Raiskinmäki.

 

Lue lisää

Minne kutsua Liza? sisältää askarruttavia tilanteita ja herkullista tanssia – loppukohtauksen Goldbergin kone saa yleisön hihkumaan (Turun Sanomat 25.9.2021)

Minne kutsua Liza? -tanssiteos muodostaa Aurinkobaletin lavalle ketjureaktion (Turun Sanomat 23.9.2021)

Aurinkobaletin Minne kutsua Liza? -teoksen ensi-ilta siirtyy syyskuulle (Aamuset 1.3.2021)