Minne kutsua Liza? - Aurinkobaletti

Minne kutsua Liza?

Minne Kutzua Liza piirretty teoskuva

Elämämme koostuu sarjasta yllättäviä ja epäloogisia tapahtumia tai sattumia, jotka muodostavat tarinan, juuri sinun tarinasi. Kenenkään tarina ei ole samanlainen, vaan tapahtumat seuraavat aina edellistä. Ainoa mikä on varmaa, on se, että voimme mennä ajassa vain eteenpäin. 

Lizan tarina antaa valikoiman vähemmän vakavia ohjeita elämälle. Se osoittaa, miten tanssin avulla hajotetaan tapoja ajatella, joksikin uudeksi, ja luodaan uusia keinoja havainnoida ympäröivää maailmaa. 

Miten ajatuksemme ilmaantuvat? Miten tutut ilmiöt ja tavanomaiset tapahtumat äkisti muuttuvat joksikin uudeksi? Ovatko elämäsi tapahtumat sattumaa vai looginen ketju? Voimmeko nähdä tuntemattoman tavallisissa esineissä, lähettävätkö ne meille merkkejä? Tämä ja tämänkaltaiset lukemattomat kysymykset risteilevät mielikuvituksessasi ja asettuvat ehkä salaperäiseksi lauseeksi: Minne kutsua Liza? 

Sasha Pepeljajevin uutuusteos nähtiin Aurinkobaletin 40-vuotisjuhlavuoden 2021 syksyn ohjelmistossa. Nyt loistavat arvostelut saanut teos palaa ohjelmistoon myös syyskaudelle 2022. 

Minne kutsua Liza? on huippukoreografi Sasha Pepeljajevin kahdeksas teos Aurinkobaletille. Vuodesta 2001 Aurinkobaletissa vieraillut Pepeljajev on tehnyt ryhmälle aikaisemmin muun muassa kiitetyt teokset Hän joka lensi ylösalaisin (2001), Tanssiva torni (2011) ja viimeisimpänä If You Snow Away (2016). 

 

Minne kutsua Liza? 

Koska emme tiedä, kuka Liza on (Mona Lisa? Elisabet I tai II? internet-botti? Liza Minnelli?), emme voi määritellysti vastata esitettyyn kysymykseen. Tilanne muistuttaa kvanttimekaniikassa tunnetun superposition periaatetta, joka selittää neutronien tilan epämääräisyyden tai Liisa ihmemaassa -sadun kissan hymyn, joka on olemassa erillään itse kissasta. 

Jos tarkastellaan tanssia rinnakkaismaailman projektiona, jossa on informaatiota Lizasta enemmän kuin meidän todellisuudessamme, voimme tanssien esittää kontekstin, jossa kutsu ja sen mahdolliset seuraukset tapahtuvat. 

On kuitenkin todettava, että esitys ei kerro sinulle Lizan tarinaa, kutsun tarkoitusta tai paikkaa, minne Liza pitäisi kutsua. Onko kutsua olemassa, ja jos on, kuka sen esittää – sekin jää nimeämättä. Epämääräisyydestä huolimatta esitys ei ole loogista ratkaisua etsivä arvoitus, vaan päinvastoin – se on valikoima vihjeitä, viittauksia ja signaaleja, jotka virittävät tarkkailijan tapahtumien sarjan tutkimiseen sekä tuntemaan ja luomaan kutsun tarkoituksen itselleen – voit tuntea muiden ulottuvuuksien väistyvät varjot, jotka lankeavat meidän maailmamme ylle ja antavat kontrastinsa sen yksityiskohdille. 

Silloin usvasta astuu esiin Liza.
Silloin hänet voi kutsua.
Mutta minne? 

 

Tekijät

KONSEPTI, KOREOGRAFIA JA VISUALISOINTI Sasha Pepeljajev | TANSSI Linda Björkqvist, Côme Calmelet-Pyykkö, Urmas Poolamets, Patrick Di Quirico ja Elina Raiskinmäki | PUVUSTUS Marjo Haapasalo | VALOSUUNNITTELU Zai Sainio | ÄÄNISUUNNITTELU Jaakko Salonen | VALOKUVAT JA GRAAFINEN SUUNNITTELU Jussi Virkkumaa | TUOTANTO Aurinkobaletti

Ensi-ilta: 24.9.2021 | Manilla, Turku
Kesto: noin 2 h (sisältäen väliajan)
Ikäsuositus: +15 vuotta

 

Näytökset

Pe 25.11. klo 19.00
La 26.11. klo 17.00
To 1.12. klo 19.00
Pe 2.12. klo 19.00
La 3.12. klo 17.00
To 8.12. klo 19.00
Pe 9.12. klo 19.00
La 10.12. klo 17.00
To 15.12. klo 19.00
Pe 16.12. klo 19.00
La 17.12. klo 17.00

 

Liput

25 € peruslippu
23 € eläkeläinen
15 € opiskelijat, lapset (alle 18 v.), työttömät sekä siviilipalvelus- ja varusmiehet

Osta liput näytökseen verkkokaupastamme.

 

Ryhmätiedustelut ja oheispalvelut

Veera Syrén
Myynti- ja markkinointisuunnittelija

050 470 1620

 

Teoksen traileri

Video on teoksen traileri eli markkinointivideo. Se sisältää tanssia ja musiikkia. Video: Jussi Virkkumaa, esiintyjät: Linda Björkqvist, Côme Calmelet-Pyykkö, Urmas Poolamets, Patrick Di Quirico ja Elina Raiskinmäki.

 

Lue lisää

Minne kutsua Liza? sisältää askarruttavia tilanteita ja herkullista tanssia – loppukohtauksen Goldbergin kone saa yleisön hihkumaan (Turun Sanomat 25.9.2021)

Minne kutsua Liza? -tanssiteos muodostaa Aurinkobaletin lavalle ketjureaktion (Turun Sanomat 23.9.2021)

Aurinkobaletin Minne kutsua Liza? -teoksen ensi-ilta siirtyy syyskuulle (Aamuset 1.3.2021)