Uutuusteos Stayin’ Alive tutkii yhteisöllisyyttä hymnien kautta

Neljä tanssijaa lavalla.Aurinkobaletin ja ranskalaisen Collectif ÈS:n energinen tanssiteos ensi-illassa 28.4.2023.

Aurinkobaletin ja ranskalaisen Collectif ÈS:n energinen tanssiteos saa ensi-iltansa Turussa perjantaina 28.4.2023 klo 19.00. Mukaansa tempaavassa teoksessa tarkastellaan ryhmiä ja kollektiiveja hymnien kautta.

Ranskalainen Collectif ÈS on kolmen koreografin muodostama ryhmä, joka työskentelee aina kollektiivina. Ryhmän muodostavat Sidonie Duret, Jérémy Martinez ja Émilie Szikora. Aiemmassa tuotannossaan heitä on inspiroinut tavanomaisten käytäntöjen ja rituaalien käsittely. Heidän tavoitteenaan on luoda uusia näkökulmia vakiintuneisiin käytäntöihin.

Stayin’ Alive -teoksessa ryhmä on yhdessä Aurinkobaletin tanssijoiden kanssa tarkastellut erilaisia hymnejä. Hymni voi olla kansallishymni tai se voi liittyä urheiluun, politiikkaan tai punkideologiaan. Hymnit voivat olla kansanomaisia, vallankumouksellisia ja kaupallisia ja usein ne symboloivat jotakin.

– Hymneillä on kulttuurisesti suuri merkitys. Lisäksi omat kokemuksemme värittävät hymnien merkityksiä. Tutkimme näitä henkilökohtaisia ja jaettuja merkityksiä teoksessamme. Sama hymni voi periytyä aikakaudelta toiselle, edustaa eri aikoina eri asioita ja tulla tulkituksi eri tavoin omista henkilöhistorioistamme käsin, koreografi Émilie Szikora toteaa.

Koreografi Jérémy Martinez kertoo lisää teoksen lähtökohdista:

-– Teoksessa Stayin’ Alive saimme mahdollisuuden luoda esityksen uudelle ryhmälle ja yhteistyössä uuden ryhmän kanssa. Pääsimme ensi kertaa työskentelemään neljän tanssijan kanssa, joita emme olleet aiemmin tunteneet.

Teos on syntynyt keväällä Turussa kolmen tiiviin harjoituskauden tuloksena. Tiivis vuorovaikutus Aurinkobaletin tanssijoiden kanssa on ollut hyvin tärkeässä osassa koreografikolmikon työskentelyä.

– Aluksi kysyimme Aurinkobaletin tanssijoilta Cômelta, Elinalta, Lindalta ja Patrickilta mitä hymni merkitsee heistä kullekin? Tuottaako jokin kappale heille muistoja, henkilökohtaisia tarinoita tai tunteita? Millainen on hyvän hymni? Mikä kappale koskettaa heitä tai on tarttunut heidän mieliinsä kuin tatuointi ihoon? Halusimme kuvitella, että teos Stayin’ Alive voisi olla heidän oma klubinsa, konserttinsa, paikka heidän omille muistolleen. Voisiko teoksesta tulla myös universaali tila kollektiivisille muistoille? Jérémy Martinez pohtii innostuneena.

Stayin’ Alive -esitykset nähdään Turussa, Aurinkobaletin Manilla-teatterissa 28.4.–13.5.2023

Katso lisätiedot ja näytöskalenteri.
Katso teoskuvat (kuvaaja: Jussi Virkkumaa).
Lue Collectif ÈS:in haastattelu Turun Sanomissa: Aurinkobaletin ja ranskalaisen Collectif ÈS:n tanssiteos ammentaa hymnien voimasta – ”Vaikka päättäisimme tehdä vakavan teoksen, esitykset ovat täynnä naurua” (Turun Sanomat, 23.4.2023)

Aurinkobaletin väki ja lipunmyyntimme ovat kesälomalla 21.6.–4.8.2024. Kiitämme lämpimästi kaikkia kävijöitämme, nähdään jälleen syksyllä!

Lue lisää

Aurinkobaletin, Minimin, Raatikon ja Rimpparemmin 4X – kiertävä tanssitapahtuma saapuu Turkuun tämän viikon lauantaina 8.6.2024.

Lue lisää

Alpo Aaltokosken Askelia äänten takaa avaa ohjelmiston Tehdasfestivaali Manifestissa 12.9.2024. Liisa Ruuskasen ja Johanna Keinäsen ruokateatteriesitys Mikä Menu! − Eli sinappikaupungin menetetty maine saa ensi-iltansa 14.11.2024.

Lue lisää