Uusi 4X-tanssitapahtuma vie turkulaisen Aurinkobaletin eri puolille Suomea

Aurinkobaletti on tänä keväänä mukana uudessa kiertävässä tanssitapahtumassa 4X. Neljän tanssiteatterin yhteishankkeessa ovat mukana myös tanssiteatteri Minimi (Kuopio), Rimpparemmi (Rovaniemi) ja Raatikko (Vantaa). 4X -kiertue järjestetään ensimmäisen kerran keväällä 2023 teattereiden kotipaikkakunnilla ja esitysten lisäksi tanssitapahtuma tarjoaa osallistavaa oheisohjelmaa yleisölle.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä 4X on kiertävä tanssitapahtuma, joka toteutuu keväällä 2023 samanlaisena kunkin teatterin kotipaikkakunnalla: Turussa, Kuopiossa, Rovaniemellä ja Vantaalla. Kyseessä on kaksipäiväinen tapahtuma, joka alkaa nuorille ja aikuisille suunnatulla Kolmen teoksen illalla. Toinen tapahtumapäivä on suunnattu perheille ja tarjoaa Tanssiteatteri Raatikon esityksen Hyppynarutus.

Kolmen teoksen illassa nähdään uutta nykytanssia neljältä tanssiteatterilta. Turkulainen tanssiteatteri Aurinkobaletti esittää Jorma Uotisen koreografian Rajalla. Teos on kolmiosainen ja se kertoo pimeydestä, valosta, pelosta ja toivosta. Teoksessa tanssivat Linda Björkqvist, Côme Calmelet-Pyykkö, Patrick Di Quirico ja Elina Raiskinmäki. Turkulainen pukusuunnittelija ja Aurinkobaletin pitkäaikainen yhteistyökumppani Marjo Haapasalo on puvustuksen takana.

Kuopiolaisen tanssiteatteri Minimi tuo tapahtumaan teoksensa RAJA, jonka koreografiasta vastaavat Katja Mustonen ja Mirva Mäkinen. Rovaniemeläisen Rimpparemmin Asetelmia on Atte Herdin koreografioima abstrakti nykytanssiteos kolmelle tanssijalle. Toisen tapahtumapäivän esityksenä nähdään Raatikon lapsia mukaan osallistava Hyppynarutus, jonka koreografian, äänisuunnittelun ja skenografian on laatinut Jaakko Toivonen.

Tapahtuman lähtökohdat

4X tanssitapahtuman idea lähti liikkeelle mukanaolevien teattereiden johtoryhmien tapaamisissa. Teattereiden toiminnalle on ominaista kiertueet ja yhteistyöverkostojen kehittäminen. ”Yhteistyö ja asiantuntijuuden jakaminen on ehdottomasti tätä päivää”, perustelee Tanssiteatteri Raatikon teatterinjohtaja Jaakko Toivonen uuden tapahtuman lanseerausta. Tavoitteena on lisätä teosten saavutettavuutta ja esityskertoja. ”Neljä eri puolilla Suomea toimivaa tanssiteatteria laittaa osaamisensa ja kokemuksensa likoon. Jaamme aidosti osaamistamme ja sitä myöten saamme yleisölle entistäkin mielenkiintoisempaa katsottavaa ja koettavaa”, hehkuttaa Tanssiteatteri Rimpparemmin taiteellinen johtaja Matti Paloniemi.

Myös Tanssiteatteri Minimin yhteistyö ja -tuottamispainotteiselle toiminnalle kiertävä 4X -esitystapahtuma on luonnollista jatkumoa. “Olemme todella iloisia uudesta yhteistyömallista. Poikkeuksellista on, että tapahtuman yhteydessä katsojat voivat tavoittaa yhdellä paikkakunnalla neljän kotimaisen tanssiteatterin sisältöjä!”, kommentoivat Tanssiteatteri Minimin taiteelliset johtajat Mikko Makkonen ja Iiro Näkki.

Aurinkobaletin taiteellinen johtaja Urmas Poolamets kertoo kiertueen oheisohjelmasta: “Lisäksi teemme nyt yhdessä myös yleisötyötä: niin Kolmen teoksen iltaan kuin perhepäiväänkin suunnittelemme esitysten lisäksi yleisöä osallistavaa ohjelmaa paikallisten toimijoiden kanssa”. Siitä kerromme myöhemmin lisää, hän paljastaa.

Liput Kolmen teoksen iltaan ja Hyppynarutukseen ovat tulleet nyt myyntiin ja ne myydään teatterikohtaisesti seuraavan esitysaikataulun mukaisesti.

Esitysajat- ja paikkakunnat

19.–20.5.2023 Kuopio, Maria-näyttämö, Kuopion kaupunginteatteri, www.minimi.fi
27.-28.5.2023 Rovaniemi, Kulttuuritalo Wiljami, www.rimpparemmi.fi
2.–3.6.2023 Vantaa, Tanssiteatteri Raatikko, www.raatikko.fi
9.-10.6.2023 Turku, Manilla / Aurinkobaletti, www.aurinkobaletti.fi

Ohjelmisto

Aurinkobaletti: Rajalla (kor. Jorma Uotinen)
Tanssiteatteri Minimi: RAJA (kor. Katja Mustonen, Mirva Mäkinen)
Tanssiteatteri Rimpparemmi: Asetelmia (kor. Atte Herd)
Tanssiteatteri Raatikko: Hyppynarutus (kor. Jaakko Toivonen)

Tapahtuma Aurinkobaletissa

4X: Kolmen teoksen ilta pe 9.6.2023 klo 19

4X: Kolmen teoksen ilta tarjoaa ajankohtaisen ja monipuolisen kattauksen nykytanssiin. Tule katsomaan ja kokemaan tanssia Suomen tunnetuimmilta tanssiteattereilta!

Illan teokset

Rajalla

Rajalla on Jorma Uotisen kolmiosainen teos pimeydestä, valosta, pelosta ja toivosta. Ensimmäisessä osassa liikutaan kirkkaan valon ja pimeyden välillä. Osassa kuvastuu ihmisen sisäinen pelko ulkoa tulevaa ennalta määrittämätöntä voimaa kohtaan. Toinen, Bachin musiikkiin tehty, osa antaa tilaa emootiolle ja tanssille. Viimeinen osa tuo puhdistavan sateen ja toivoa.

KOREOGRAFIA Jorma Uotinen | KOREOGRAFIN ASSISTENTTI Riku Lehtopolku | TANSSI Linda Björkqvist, Côme Calmelet-Pyykkö, Patrick Di Quirico ja Elina Raiskinmäki | VALOSUUNNITTELU Zai Sainio | ÄÄNISUUNNITTELU Jaakko Salonen | PUKUSUUNNITTELU Jorma Uotinen ja Marjo Haapasalo | TUOTANTO Aurinkobaletti

Teoksessa käytetty musiikki: Harvester of Sorrow ja Enter Sandman (Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos) sekä ote Johann Sebastian Bachin teoksesta Erbarme dich, mein Gott (Anne Sofie von Otter).

RAJA

RAJA on viidelle tanssijalle suunniteltu teos rajalla olemisesta, rajojen luomisesta ja rajojen ylittämisestä. Teoksessa havainnoidaan mm. niitä hetkiä, kun rajat katoavat. Teos piirtää rajan käsitettä ennen kaikkea fyysisenä kokemuksena henkilökohtaisista kokemuksista ja inspiroituu rajoista myös sosiaalisina sekä kulttuurisina ilmiöinä pohtien sitä kautta avautuvaa rajojen laajempaa symboliikkaa. Teoksen keskiössä on fyysinen, kehojen välinen dialogi tanssijoiden välillä, ja pohjana kosketus ja parityöskentely.

KOREOGRAFIA Katja Mustonen, Mirva Mäkinen | TANSSI Pinja Grönberg, Mikko Makkonen / Miro Puranen, Katja Mustonen, Mirva Mäkinen, Jasu Parviainen | VALOSUUNNITTELU Veli-Matti Timoskainen | ÄÄNISUUNNITTELU Olli Lautiola | VALOKUVAT Sampo Jaakkola | TUOTANTO Tanssiteatteri Minimi

Asetelmia

Asetelmia on abstrakti nykytanssiteos kolmelle tanssijalle. Sen lähtökohtana on tilallinen kompositio ja halu saada esille edes yksi silmää tyydyttävä asetelma. Mahdollisuuksien määrä tuntuu loputtomalta ja lopulta tila itsessään alkaa muovaamaan tapahtumia. Hillitty ja samaan aikaan räjähtävä tunnelma on kuin elävä liikkeellinen kuvataideteos.

KOREOGRAFIA Atte Herd | TANSSI Laura Kallas-Herd, Helmi Järvensivu ja Jasmin Laaksoharju | VALOSUUNNITTELU JA LAVASTUS Jukka Laukkanen | ÄÄNISUUNNITTELU Jukka Nurmela | PUKUSUUNNITTELU Jaana Isokangas | TUOTANTO Tanssiteatteri Rimpparemmi

Kesto 2 h, sisältää väliajan.

Osta liput kolmen teoksen iltaan.

4X: Perhepäivä la 10.6.2023 klo 14

Tanssiteatteri Raatikko: Hyppynarutus

Minimaalisilla keinoilla maksimaalinen teatterikokemus! Vuorovaikutteisen teoksen hahmot, Hyppy ja Naru ovat pomppimisen erikoisasiantuntijoita. Heillä ei käy aika pitkäksi, kun leluina ovat hyppynarut. Niiden avulla he vievät katsojat maailman korkeimmalle vuorelle Mount Everestille, laittavat pystyyn hullunkuriset urheilukisat ja toteuttavat jopa ikioman sirkusesityksen.

Tervetuloa mukaan tälle rytmikkäälle tanssimatkalle, mutta pidä varasi – saatat joutua huomaamattasi narutetuksi!

KOREOGRAFIA, ÄÄNISUUNNITTELU JA SKENOGRAFIA Jaakko Toivonen | TAITEELLINEN NEUVONANTAJA Sanna Silvennoinen | ESIINTYJÄT Taru Koski ja Alma-Ruut Karjalainen | PUKUSUUNNITTELU Elina Tuomisto | HYPPYNARUTYÖPAJAT Maiju Mustonen | TUOTANTO Tanssiteatteri Raatikko

Kesto 45 min
Ikäsuositus 3–8-vuotiaat

Osta liput perhepäivään.

Onko mahdollista luoda uusi tanssiesitys 11 päivässä? Made in 11 Days on konsepti, jonka Aurinkobaletin ensemble on luonut leikitelläkseen koreografioilla ja nykytanssin keinoilla.

Lue lisää

Haluamme kehittää palvelujamme ja ohjelmistoamme. Voit auttaa vastaamalla yleisökyselyymme.

Lue lisää

Aurinkobaletin nuorille suunnattu Asukasbudjetti-hanke tuo tanssiesitykset ja -työpajat maksutta jokaiselle Turun suuralueelle. Asukasbudjetti-äänestys on käynnissä 30.4.2024 asti.

Lue lisää