Miten Poppean kruunaus rakentuu näyttämölle?

Toukokuussa ensi-iltansa saavaa Poppean kruunausta harjoitellaan täydellä teholla, mutta teoksen taustalla tehdään lisäksi paljon muutakin suunnittelu- ja rakennustyötä. Lavasteiden, valaistuksen ja äänentoiston suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Aurinkobaletin islantilaislähtöiset teknikot Magnús Sigurðarson ja Sigurvald Helgason. Molemmat aloittivat työnsä Aurinkobaletissa tänä talvena, ja Poppean kruunaus on ensimmäinen teos, jota he ovat päässeet uudessa työssään suunnittelemaan alusta asti.

Kuvassa kaksi Aurinkobaletin teknikkoa.

Mitä tällä hetkellä rakennetaan?

“Juuri nyt valmistamme kenkiä Rooman naisille. Ohjaaja Urmas Poolametsilla oli toivomus tietynlaisista jalkineista, joita ei ole saatavilla, joten ne valmistetaan itse.” Sigurðarson kertoo.

 

Mistä lähdettiin liikkeelle?

“Ohjaaja halusi halusi estradille laivan. Alukseen haluttiin viisi kantta viiteen eri tasoon, joten ihan pienestä purresta ei ole kysymys. Ensin suunnittelimme 3D-kuvan jonka pohjalta lähdimme laivaa rakentamaan. Laiva on rakennettu kuin talo pilarien päälle, mutta sillä erolla, että se voidaan purkaa ja pakata pieneen tilaan ja rakentaa elokuun näytöksiä varten uudelleen.”

“Tähän mennessä on käytetty satoja metrejä puuta, noin 50 neliömetriä vaneria ja yli 2000 ruuvia. Suunnitellussa on huomioitu ensin jo olemassa olevat materiaalit ja lavasteet on toteutettu niin, että kaikki voidaan tarvittaessa käyttää uudelleen.” Helgason kertoo.

Kuvassa keskustelua harjoituksissa.

Mitä rakentamisessa täytyy ottaa huomioon?

”Kaikki lavastuksen materiaalivalinnat suunnitellaan ja tehdään niin, että kaikki on esitysten jälkeen varastoitavissa pieneen tilaan ja käytettävissä uudelleen seuraavissa tuotannoissa. Joskus kalliimpi hankinta täytyy perustella pidemmällä käyttöiällä ja käytön turvallisuudella. Lavalla nähtävät yllätykset ja hurjat temput on kaikki suunniteltu huolella ja niin, että esiintyjien on turvallista tehdä työtään.” Sigurðarson pohtii.

 

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

”Äänitekniikan suunnittelussa lähdemme ensin muokkaamaan olemassa olevaa järjestelmää. Näytöksissä käytössä on neljä langatonta mikrofonia ja paljon elävää musiikkia, mikä poikkeaa merkittävästi aiemmista tuotannoista. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, ensi viikolla pääsemme rakentamaan valot ja sitten jatkamme maalaustöiden parissa. Lopuksi hiomme kaikki tekniset yksityiskohdat saumattomiksi. Näitä ovat muun muassa Poppaea Sabinan hissi ja ehkä vielä lankku, jolta hän mahdollisesti astelee mereen.” teknikot kertovat.

 

Rooman keisari Neron ja hänen toisen vaimonsa Poppaea Sabinan traagisen rakkaustarinan kertova Poppean kruunaus saa ensi-iltansa torstaina 5.5.2022. Keväällä näytökset ovat Manilla-teatterissa 14.5.2022 asti, ja teos palaa jälleen ohjelmistoon 17.–.20.8.2022. Osta liput näytökseen verkkokaupastamme.

Loukkaantumisen vuoksi Stayin' Alive -teoksen sijaan näyttämöllä nähdään Linda Holmströmin Mind full of flies I never killed.

Lue lisää

Alpo Aaltokosken Askelia äänten takaa avaa ohjelmiston Tehdasfestivaali Manifestissa 12.9.2024. Liisa Ruuskasen ja Johanna Keinäsen ruokateatteriesitys Mikä Menu! − Eli sinappikaupungin menetetty maine saa ensi-iltansa 14.11.2024.

Lue lisää

Kattostudio on käytettävissä heinäkuussa yhtäjaksoiseen harjoituskäyttöön ja syyskuusta joulukuuhun lyhytaikaiseksi harjoitustilaksi. Harjoitustilaa voivat hakea sekä yksittäiset tanssitaitelijat että taiteilijaryhmät.

Lue lisää