Laulajat hyppäävät uuteen maailmaan Poppean kruunauksessa

Baritoni Jouni Bäckström ja sopraano Anneliina Rif nähdään kevään ensi-iltateos Poppean kruunauksen tähtinä. He antavat äänensä barokkioopperan hahmoille ja herättävät keisari Neron aikaisen maailman henkiin. Poppean kruunauksen erityislaatuisuudesta kertoo se, ettei kumpikaan laulajista ole ollut aivan vastaavanlaisessa produktiossa aiemmin mukana.

“Olen tehnyt töitä säveltäjä Ismo Laakson kanssa aikoinaan paljonkin yhdessä, tunnen hänen työtapansa ja estetiikkansa varsin hyvin. Olen toisaalta myös vanhan musiikin ammattilainen ja laulanut barokkimusiikkia paljon, eli elementit ovat tuttuja. Tällaista yhdistelmää ei kuitenkaan ole tullut ennen vastaan.” Anneliina Rif kertoo.

Kuvassa vasemmalta Jouni Bäckström ja Anneliina Rif

Lauluosuudet pohjautuvat pääosin klassiseen oopperailmaisuun, mutta perinteisestä oopperasta Poppean kruunauksen uudistettu versio eroaa monella tavalla.

“Itselleni hurjiin muutos on ollut se, että laulan useamman eri roolin, jotka ovat kaikki keskenään erilaisia. Rooleista yksi on omalle äänialalleni sopiva, mutta loput ovat huomattavasti korkeammille äänityypeille kirjoitettuja. Ismon musiikin kautta on löydetty tapoja, joilla näitä kysymyksiä on voitu ratkaista.” Bäckström sanoo.

Myös Rifillä on useita rooleja laulettavanaan. Kappaleet ovat haastavia ja laulettavaa riittää läpi miltei koko esityksen. Tästä syystä kaikki erikoisempi äänimateriaali on äänitetty etukäteen nauhalle. Esitystilanteessa laulajat voivat laulaa oman ennalta äänitetyn ja paikoin efektoidun laulunsa päälle. Näin on saatu luotua mielenkiintoisia äänimaisemia.

Bäckström kertoo teoksesta löytyvän niin kauneuden kuin steampunkille ominaista rumuuden estetiikkaa.

“Laulullisesti mistään varsinaisesta kaunolaulusta ei kaikin osin ole kyse. On hetkiä, jolloin lauletaan hyvin kauniisti, jopa haaveillen jonkinlaisesta barokkilaulun ihanteesta. Toisissa paikoissa etsitään karaktäärimpää otetta. Omasta ilmaisusta on täytynyt löytää tapoja, jolla laulun saa istumaan kokonaisuuteen.”

Anneliina Rif sanoo, että steampunk-todellisuuteen siirtyminen vaatii erilaista henkistä virittäytymistä kuin tavanomainen oopperateos.

“Hyppäämme sellaiseen maailmaan, jota ei ole olemassakaan. Astumme maaperälle, joka antaa periksi joka puolelta ja pitää vain luottaa siihen, että se yhdessä luotu todellisuus piirtyy meidän ympärillemme joka esityksessä aina uudelleen. Uskon, että teemme tietyllä tavalla historiaa. En ole nähnyt ennen edes yritystä tehdä näin monumentaalista produktiota juuri tällaisista aineksista.”

Jouni Bäckström on baritonilaulaja, säveltäjä ja näyttelijä. Hän on viime vuosina keskittynyt tekemään komiikkaa ja lastenteatteria. Anneliina Rif on monipuolinen vanhan musiikin taitaja, laulaja ja muusikko, joka myös kouluttaa laulajia ja yhtyeitä.

Aurinkobaletin väki ja lipunmyyntimme ovat kesälomalla 21.6.–4.8.2024. Kiitämme lämpimästi kaikkia kävijöitämme, nähdään jälleen syksyllä!

Lue lisää

Aurinkobaletin, Minimin, Raatikon ja Rimpparemmin 4X – kiertävä tanssitapahtuma saapuu Turkuun tämän viikon lauantaina 8.6.2024.

Lue lisää

Alpo Aaltokosken Askelia äänten takaa avaa ohjelmiston Tehdasfestivaali Manifestissa 12.9.2024. Liisa Ruuskasen ja Johanna Keinäsen ruokateatteriesitys Mikä Menu! − Eli sinappikaupungin menetetty maine saa ensi-iltansa 14.11.2024.

Lue lisää