Huoneiden kirja kokoaa yhteen Turun taiteen tekijät

Esittävien taiteiden syksy käynnistyy Turussa 13.–29.8.2021 ainutlaatuisella suurteoksella Huoneiden kirja. TEHDAS Teatterin, Aurinkobaletin ja Aura of Puppetsin monitaiteinen teos on osa Turun kulttuuripääkaupunki 10 vuotta -juhlaohjelmistoa.

Huoneiden kirja pohjaa Saila Susiluodon samannimiseen proosarunoteokseen. Linnankadun ja Ursininkadun kulmassa sijaitsevaan Turun Kivipainoon rakentuu Susiluodon teoksen 64 runoa eli huonetta mitä erilaisimmiksi teoksiksi. Teos tarjoaa keskellä kaupungin vilinää sukelluksen oikeasta maailmasta monitaiteiseen teokseen, johon astutaan sisään. Huoneiden kirja on mittakaavassaan ja muodossaan ainutlaatuinen. Yli sadan taiteilijan teokset muodostavat ohjatun ja harkitun kokonaisuuden.

Teos on immersiivinen eli upottava. Katsojat – tai tässä tapauksessa paremminkin kulkijat – kiertävät Kivipainon tiloissa itsenäisesti kohdaten polullaan runoutta, teatteria, nukketeatteria, tanssia, musiikkia ja visuaalisia taiteita. Kokemus on jokaiselle kulkijalle erilainen. Ainutlaatuinen teos on poikkeuksellinen myös tekijöilleen, jotka ovat työskennelleet teoksen parissa pitkään.

– Ihmeellinen energialataus alkaa olla käsillä. Huoneiden kirja on odottanut hetkeään kauan, varsinkin sitä keskeisintä teoksen osaa, kulkijaa, joka teoksen kokee kaikin aistein. Sattumat ja yhteenpunoutumat, henkilökohtaiset merkitykset, kaikki se tekee teoksesta uuden ja erilaisen kaikille, kaikissa hetkissä, teoksen taiteellinen johtaja Alma Rajala kuvailee.

Poikkeuksellisen laaja yhteistyö koronaturvallisesti

Turku juhlistaa tänä vuonna kulttuuripääkaupunkivuoden kymmenvuotisjuhlavuotta. Huoneiden kirja on osa juhlavuoden ohjelmaa, eikä tämänkaltaista suurteosta ei ole ennen nähty Turussa. Teoksen työryhmässä on mukana lähes sata vapaan kentän taiteilijaa. Tuotantotahoina ovat paikalliset toimijat teatterin, tanssin ja nukketeatterin aloilta. Yhteistyökumppanina teoksessa on Turun kaupunki. Yhteistyön merkitys ja uudet tekemisen tavat välittyvät elämyksenä myös yleisölle.

– Omien ajatusten tuulettaminen ja uusien ajatusreittien löytäminen voi saada kimmokkeen juuri tällaisista taidekokemuksista, kun vaan antaa itsensä vietäväksi. Avataan siis ovia rohkeasti yhdessä uuteen, Turun kaupungin kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Janina Andersson kehottaa.

Huoneiden kirjan näytökset siirtyivät alun perin vuodella eteenpäin koronapandemian vuoksi. Teos toteutetaan kaikkien viranomaissuositusten mukaisesti ja terveysturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Teoksen luonne mahdollistaa turvallisen toteutuksen, sillä yleisö ei ole kokoontuneena yhteen, vaan jokainen kulkija kokee talon itsekseen. Teos levittäytyy noin 2 500 m2 alueelle, jonka lisäksi Kivipainon pihapiiri on teoksen käytössä.

Ensi-ilta: 13.8.2021 | Turun Kivipaino, Turku
Muut esitykset: 14.–29.8.2021
Käynti Kivipainoon osoitteesta Ursininkatu 6, 20100 Turku

Lisätiedot ja tarkemmat esityspäivät teoksen verkkosivuilla.

 

Liput

45 € peruslippu
43 € OP-omistaja-asiakas
40 € eläkeläinen
35 € opiskelija, varussotilas, työtön, teatterialan ammattilainen

Osta liput verkkokaupasta.

 

Turvallisuus

Niin yleisön kuin taiteilijoidemme turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää. Huoneiden kirja toteutetaan kaikkien viranomaissuositusten mukaisesti ja terveysturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Huoneiden kirja on teoksena hyvin koronaturvallinen. Se ei kokoa joukkoja yhteen, vaan lähettää kunkin katsojan eli kulkijan omalle, yksityiselle seikkailulleen. Yleisö otetaan sisään pienissä erissä, joista he edelleen jakautuvat neljään eri sisäänkäyntiin. Kunkin illan aikana sisään otetaan enintään 140 kulkijaa ja teoksen 64 huonetta levittäytyvät rakennuskompleksin noin 2 500 m2 alueelle. Lisäksi Kivipainon pihapiiri on teoksen käytössä.

Huoneiden kirja -suurteos toteutetaan leviämisvaiheen rajoitukset huomioiden. Tämä tarkoittaa teoksessa turvaväleistä ja hygieniasta huolehtimista, yleisön jäsenten lähikontaktien estämistä sekä vahvaa maskisuositusta.

Lue 4.8.2021 päivitetty ohjeistus koskien teoksen terveysturvallisuutta täältä.

 

Teoksen traileri

Lue ja tutustu lisää

Novosti Yle -lähetys (Novosti Yle 29.8.2021)

Kritiikki: Taiteiden tuulenpuhkoma talo – Huoneiden kirja luo kulkijalleen ainutlaatuisen elämyksen (Aamuset 27.8.2021)

Huoneiden kirja 12.8.2021 (Paljon Melua Teatterista -blogi 25.8.2021)

Sadan taiteilijan projekti Turussa (Yle Uutiset 23.8.2021)

Sata taiteilijaa loi Turussa entiseen tehtaaseen valtaisan unimaailman: Huoneiden kirja on ponnistus, jollaisia Suomessa näkee harvoin (Yle 23.8.2021)

Lavalta: Huoneiden kirja (Aura of Puppets, Aurinkobaletti ja TEHDAS teatteri) (Kujerruksia-blogi 20.8.2021)

Huoneiden kirja Turun Kivipainossa (Elämä on ihanaa -blogi 19.8.2021)

Huoneiden kirja (Yökukkujan sekalaiset -blogi 17.8.2021)

SCENISK MULTIKONST: ”Huoneiden kirja” – dikter som blir installationer i ett förtrollat hus. (Åbo Underrättelser 16.8.2021)

Arvio: Monitaiteinen Huoneiden kirja on massiivinen ja ainutlaatuinen kokemus (Demokraatti 16.8.2021)

Huoneiden kirja on immersiivinen esitys, joka kutsuu taianomaiseen seikkailuun tyhjillään olevaan Turun kivipainoon (Sateenkaarenmaalari-blogi 16.8.2021)

Huoneiden kirja on turkulaisen taiteen vapaan kentän suurponnistus (Voima 16.8.2021)

Teatterissa: Huoneiden kirja Turun Kivipainossa (Hemulin kirjahylly -blogi 14.8.2021)

Sitrus tuoksuu ja lasinsirpaleet raapivat lattiaa – Huoneiden kirja avaa aistit ja antaa kurkistaa sielun syövereihin (Turun Sanomat 14.8.2021)

”Onhan se päätöntä ja hullua” – Turun keskustaan on työstetty kolmen vuoden ajan yli sadan taiteilijan massiivista esitystä, ja nyt se on nähtävillä vain kahden viikon ajan (Helsingin Sanomat 13.8.2021)

Huoneiden kirja -suurteos valloittaa Turussa (Kulttuurivihkot 13.8.2021)

TEHDAS Teatteri, Aurinkobaletti ja Aura of Puppets: ”Huoneiden kirjan monitaiteellinen esitys ja kokemus osallistujille”. Ennakkoesitys 12.8.2021 (Ja taas kirja kädessä – Jorman lukunurkka -blogi 12.8.2021)

Immersiivinen Huoneiden kirja on vapaan kentän voimannäyte (Aamuset 12.8.2021)

”Meillä on käsissämme jotakin aivan ainutlaatuista!” (Tehtaan väkeä esittelevä taiteilijahaastatteluiden sarja 12.8.2021)

Saila Susiluoto: Huoneiden kirja (Elämä on ihanaa -blogi 11.8.2021)

Rouhean kollaasimaisia ääniä ja alkuvalon läpäisevää voimaa (Vaikeeta vai ei? – Nykytaiteen pieni käyttöopas -podcast 11.8.2021)

Saila Susiluoto: Huoneiden kirja (Kujerruksia-blogi 10.8.2021)

Kolikonheittoa ja seikkailua talon kokoisessa teoksessa (Vaikeeta vai ei? – Nykytaiteen pieni käyttöopas -podcast 9.8.2021)

Huoneiden kirjan kaltaista suurteosta ei ole Turussa ennen nähty – talossa on 64 huonetta, yksi niistä antaa kulkijalle vastauksen (Turun Sanomat 5.8.2021)

Multikonstnärligt storverk i Åbo utmanar besökaren – ”Det blir en upplevelse som kittlar fantasin” (Åbo Underrättelser 5.8.2021)

Tulossa: Huoneiden kirja (Yökukkujan sekalaiset -blogi 3.8.2021)

TEHDAS Teatteri, Aurinkobaletti, Aura of Puppets, Saila Susiluoto: ”Huoneiden kirja” (Ja taas kirja kädessä – Jorman lukunurkka -blogi 17.7.2021)

Suurteos Huoneiden kirja herättää Kivipainon henkiin – mukana satapäinen joukko eri taiteenalojen osaajia (Turun Sanomat 22.4.2021)

Huoneiden kirjan lavastus ja visuaalisuus – dialogia suunnitelman ja sattuman välillä (Turun kaupungin Kulttuuriblogi 22.4.2021)

Talon kokoinen Huoneiden kirja -teos avautuu elokuussa (Aamuset 22.4.2021)

Ainutkertainen talon kokoinen Huoneiden kirja -teos avautuu elokuussa (Turun kaupunki 22.4.2021)

Pääosassa katsoja – pelillisyys ja immersiivinen teatteri (Turun kaupungin Kulttuuriblogi 2.3.2020)

Huoneiden kirja – talon kokoinen taideteos, johon astutaan sisään (Turun kaupungin Kulttuuriblogi 18.11.2019)

Huoneiden kirja – kolikonheitto (TEHDAS Teatterin Poikkeus-Tila-Taide -sivulta löydät ohjeet kolikonheittoon ja voit näin jo nyt virittäytyä teoksen tunnelmaan.)

Onko mahdollista luoda uusi tanssiesitys 11 päivässä? Made in 11 Days on konsepti, jonka Aurinkobaletin ensemble on luonut leikitelläkseen koreografioilla ja nykytanssin keinoilla.

Lue lisää

Haluamme kehittää palvelujamme ja ohjelmistoamme. Voit auttaa vastaamalla yleisökyselyymme.

Lue lisää

Aurinkobaletin nuorille suunnattu Asukasbudjetti-hanke tuo tanssiesitykset ja -työpajat maksutta jokaiselle Turun suuralueelle. Asukasbudjetti-äänestys on käynnissä 30.4.2024 asti.

Lue lisää