Aurinkobaletti ja Åbo Svenska Teater: 
Snödrottningen – Lumikuningatar

 

Teoskuva, Luminkuningattarena Pävi Kujansuu.

Aurinkobaletin ja Åbo Svenska Teaterin suursuosion saanut koko perheen monikielinen yhteisteos Lumikuningatar palaa ÅST:n Päänäyttämölle joulukuussa 2019.

Hans Christian Andersenin rakastettuun Lumikuningatar-satuun pohjautuva monikielinen tulkinta on kasvukertomus, sisäinen matka lapsuuden ystävyyden kehittymisestä nuorten väliseksi rakkaudeksi.

Sadussa Lumikuningatar omistaa taikapeilin, joka näyttää vain ihmisten huonot puolet. Peili kuitenkin särkyy ja sen sirpaleet lentävät ympäri maailmaa. Lumikuningatar lähtee etsimään jotakuta, joka voisi korjata peilin.

Gerda ja Kaj ovat parhaat ystävät. Noidutun peilin sirpale iskeytyy Kajn sydämeen: hän muuttuu ilkeäksi eikä halua enää olla Gerdan kanssa missään tekemisissä. Lumikuningatar puolestaan näkee Kajssa mahdollisen peilin korjaajan. Noiduttu poika ihastuu kuningattareen, ja he lähtevät yhdessä kohti tämän linnaa Lapissa. Gerda ei kuitenkaan hylkää ystäväänsä, vaan päättää pelastaa tämän.

Näin alkaa Gerdan jännittävä ja pitkä vaellus kohti Lumikuningattaren linnaa. Matkallaan tyttö kohtaa monia houkutuksia ja kummallisia olentoja; unohduksen kukkia, puhuvia variksia, prinssin ja prinsessan, ryöväreitä, poroja sekä eukon, jolla on maagisia voimia. Lopulta Gerda saapuu kuningattaren linnaan ja taistelu Kajn sydämestä voi alkaa.

Esityskieliä näyttämöllä on kaikkiaan viisi: ruotsi, suomi, saame, tanssin kieli ja lisäksi ruotsinkielinen viittomakieli.

- Käytämme näitä kolmea puhuttua kieltä näyttämöllä tuodaksemme esiin sen kielitodellisuuden, jossa me täällä Suomessa elämme. Fyysisen kielen ja uuden musiikin avulla haluamme innostaa yleisön alitajuntaa. Tanssin kautta voi myös nähdä ja kokea, kuinka tärkeää kaikessa kommunikoinnissa ja itse asiassa kaikissa maailman kielissä on tulkita kehonkieltä, Jukka Aaltonen selittää. Hän ohjaa esityksen yhdessä Urmas Poolametsin kanssa.


Yli 6-vuotiaille ja koko perheelle suunnattu teos sopii niin ruotsin- kuin suomenkielisille, ja se myös tekstitetään molemmilla kielillä.

ESITYKSET JOULUKUUSSA 10.31.12.2019

*Koululaisnäytökset / Skolföreställningar

12.12.2019
13.12.2019
17.12.2019
18.12.2019
19.12.2019

Lehdistössä sanottua

On hienoa, että esitys tuo näyttämölle monikielisen todellisuutemme ja siirtää sen myös sadun todellisuuteen. Monikielisyys on rikkautta niin näyttämöllä kuin sen ulkopuolellakin.
---
Vaikka lausuttujen sanojen merkitykset menisivätkin joskus ohi, silti pysyy tapahtumien tasalla. Onhan monikielisessä esityksessä suuri paino myös tanssin, fyysisen ilmaisun ja musiikin kielissä. Nekin kuljettavat tarinaa ja tuovat siihen ulottuvuuksia, joihin puhutut sanat eivät yllä.” Turun Sanomat 4.11.2018 / Kaisa Kurikka 

Tekijät

OHJAUS Jukka Aaltonen | KOREOGRAFIA Urmas Poolamets | DRAMATURGIA Tove Appelgren | MUSIIKKI Ismo Laakso | SKENOGRAFIA Teemu Loikas | PUKUSUUNNITTELU Gerly Tinn | NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Petriina Suomela | ÄÄNISUUNNITTELU Olli-Pekka Lepovuori | LAVALLA Åbo Svenska Teaterin näyttelijät ja Aurinkobaletin tanssijat | TUOTANTO Åbo Svenska Teater & Aurinkobaletti | ENSI-ILTA 2.11.2018, Åbo Svenska Teater

Åbo Svenska Teaterin logo, vieraile teatterin sivulla.