Kolme väriä: Keltainen, Oranssi ja Punainen

Kolme väriä -esityskokonaisuuden teoskuva. Kuvaaja: Jussi Virkkumaa, kuvassa: Päivi Kujansuu, Elina Raiskinmäki ja Patrrick Di Quirico.


Joulukuussa Aurinkobaletissa koetaan ainutlaatuinen värien inspiroima esitysviikonloppu. Teemoina ovat Keltainen, Oranssi ja Punainen. Kunkin värin esityskokonaisuus on nähtävissä vain kerran. Kokonaisuudet koostuvat useammasta ainutkertaisesta teoksesta ja yhdistävät liikkeeseen myös muita taiteen keinoja, kuten sirkusta, musiikkia ja installaatiotaidetta.

Värit kantavat voimallista symboliikkaa. Eri kulttuureissa niitä tulkitaan eri tavoin. Värien kokeminen on myös hyvin henkilökohtaista ja jokaisella on oma lempivärinsä. Tule katsomaan koko värisarja – miten taiteilijat värinsä tulkitsevat?

Aurinkobaletin lisäksi teoskokonaisuudessa on mukana värikäs joukko muita taiteilijoita, kuten Marjo Haapasalo, Henna-Maria Hanhineva, Sakari Kivinen, Kai Kuutamo, Marjan Raar ja Anniina Ukkonen. Kolme väriä toteutetaan yhteistyössä Läntinen tanssin aluekeskuksen kanssa.

Esitykset: Keltainen 10.12., Oranssi 11.12. ja Punainen 12.12.2020 | Manilla, Turku


Ohjelma

Keltainen to 10.12. klo 19

Aurinkobaletti: Côme Calmelet-Pyykkö: DIY (Manilla-teatteri, noin 15 min)

Aurinkobaletti: Linda Björkqvist: Ernst on Failure (Manilla-teatteri, noin 15 min)

väliaika

Kivinen Kuutamo: Gnossienne (Manilla-teatteri, noin 30 min)

Marjo Haapasalo ja työryhmä Hehku, installaatio (lämpiö / ulkona, koko illan)


Oranssi pe 11.12. klo 19

Aurinkobaletti: Patrick Di Quirico: Emho (Manilla-teatteri, noin 30 min) 

väliaika

Anniina Ukkonen: Miimahtava tanssiesitys (Manilla-teatteri, 20 min)

Marjo Haapasalo ja työryhmä Hehku, installaatio (lämpiö / ulkona, koko illan)


Punainen la 12.12. klo 17

Henna-Maria Hanhineva: Naisen sydän (Manilla-teatteri, noin 50 min)

väliaika

Marjan Raar: Into the Cloud (Manilla-teatteri, 50 min)

Marjo Haapasalo ja työryhmä Hehku, installaatio (lämpiö / ulkona, koko illan)


Teokset ja taiteilijat

Côme Calmelet-Pyykkö: DIY

DIY (Do It Yourself) kutsuu katsojat mukaan teoksen luomiprosessiin antamalla heidän valita elementit, joista esitys muodostuu. Teos on tanssija-esiintyjän ja säveltäjä-muusikon duetto, joka toteutuu spontaanisti yleisön luoman käsikirjoituksen mukaan.

Konsepti: Côme Calmelet-Pyykkö | musiikki: Jaakko Salonen | esiintyjät: Côme Calmelet-Pyykkö ja Jaakko Salonen

Ranskalainen Côme Calmelet-Pyykkö aloitti tanssiuransa nuorten esiintyjien ryhmässä Grenoblessa. Tanssin lisäksi hän opiskeli musiikkia, erityisesti turmpetin soittoa ja on myös soittanut erilaisissa kokoonpanoissa. Tanssijaksi hän valmistui le Conservatoire National Supérieur Musique et Danse de Lyonista vuonna 2012. Ennen Suomeen tuloaan ja aloittamistaan Aurinkobaletin tanssijana hän on työskennellyt freelance-tanssitaiteilijana Ranskassa ja muualla Euroopassa.

Kuva yllä: Phil Dera.

Linda Björkqvist: Ernst on Failure.

Linda Björkqvist: Ernst on Failure

"I’m aware of the impending threat of failing." Tämä teos muuttuu joka esityskerralla, eikä tule koskaan valmiiksi. Kesto noin 15 minuuttia. Teos on Linda Björkqvistin soolo.

Linda Björkqvist valmistui 2012 Tukholman Balettakademienista. Sen jälkeen hän on työskennellyt freelance-tanssitaiteilijana ja on osa turkulaista SweetDreams Kollektivia. Tällä hetkellä Björkqvist työskentelee tanssijana Aurinkobaletissa.

Kivinen Kuutamo: Gnossienne

Kivinen Kuutamo: Gnossienne

Kivinen Kuutamo on sirkustaiteilija Kai Kuutamon ja muusikko Sakari Kivisen duo. Gnossienne yhdistää tunnelmallista kitaramusiikkia sekä liikkeellistä nykyjongleerausta luoden erilaisia tunnelmia ja vapaasti tulkittavia tarinoita katsojan mieleen. Teos ammentaa innoitusta Erik Satie'n pianokokeilusta Gnossienne No. 1.

Kai Kuutamo on kansainvälistäkin uraa luonut palkittu esiintyvä taiteilija. Hän on korkeakoulutettu sirkustaiteilija. Uransa aikana Kuutamo on opiskellut jongleerausta Suomessa Lahdessa ja Turussa sekä Ukrainassa Kiovassa. Hän on esiintynyt Englannissa, Saksassa, Belgiassa, Ruotsissa, Eestissä, Thaimaassa ja Kambodzassa. Kuutamo on voittanut katuesiintymisen Suomen mestaruuden, rikkonut jongleerauksen Suomen ennätyksen sekä pitänyt yllä kaksi vuotta ilmaista sirkuskoulua lapsille Kambodzassa.

Sakari Kivinen aloitti pianon- ja kitaransoiton opinnot koululaisena. Ammatilliset opintonsa hän suoritti Turun konservatoriossa ja Turun yliopistossa kitaransoitossa ja musiikkitieteessä. Päätyönään Kivinen toimi musiikkiopiston rehtorina pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Lisäksi hän on pyrkinyt muusikkona monipuolisuuteen niin akustisessa kuin sähkökitarassa. Jäätyään eläkkeellä opetustöistä hän on aikaisempaa tiiviimmin omistautunut muusikon työhön.

Patrick Di Quirico: Emho. Kuva: Sonja Cederlund.

Patrick Di Quirico: Emho

Emho is an in-depth discovery of ourselves, from the very beginning of our existence until the development of the most essential and ultimate human capability. Progressive construction of our own personality throughout memories and moments in our lives that affected our subconscious, making us who we are.

Koreografia: Patrick Di Quirico | musiikki: Jaakko Salonen | Graafikko: Sonja Cederlund | esiintyjät: Elina Raiskinmäki, Linda Björkqvist, Côme Calmelet-Pyykkö ja Jaakko Salonen

Patrick Di Quirico on Aurinkobaletin tanssija, joka on kotoisin Italiasta. Hän on opiskellut tanssia Saksassa ja Hollannissa, missä hän valmistui Codarts Rotterdam University of Arts -korkeakoulusta tanssin kandidaatiksi. Ammattilaistanssijan uransa hän aloitti Aurinkobaletissa vuonna 2016.

Kuva yllä: Sonja Cederlund.

Anniina Ukkonen: Miimahtava tanssiesitys.

Anniina Ukkonen: Miimahtava tanssiesitys

Mitä tapahtuu, kun nykytanssia ja miimiä yhdistelee soolokoreografian sisällä? Onko lopputuloksena tanssiva miimikko vai miiminen tanssija? Teos on Anniina Ukkosen soolo.

Anniina Ukkonen on lappilaislähtöinen tanssija ja tanssinopettaja. Hän valmistui Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta tanssinopettajaksi keväällä 2020. Miimahtava tanssiesitys syntyi hänen taiteellisena  opinnäytetyönään, kun hän tutki nykytanssin ja miimin yhdistämistä. Teos saa nyt kantaesityksensä Kolmen värin Oranssi-kokonaisuudessa.

Henna-Maria Hanhineva: Naisen sydän. Kuva: Matti Kilponen.

Henna-Maria Hanhineva: Naisen sydän

Tanssiteos katseesta, kohtaamisesta ja ystävyydestä

Naisen sydän on piirissä tapahtuva kohtaamisten kudelma kahdelle tanssijalle ja muusikolle, jonka instrumentteina ovat piano ja oma ääni. Naisen sydän sykkii inhimillisyyttä, kurkistaa tekijöidensä kokemushistoriaan, kurkottaa kohti sydänten välistä ymmärrystä, uskaltaa paljastaa itsensä, jotta joku, joka välittää, on vastassa kun tipumme ja inspiroituu sosiologi Francesco Alberonin ajatuksista aidosta jatasaveroisesta ystävyydestä. 

Teoksen taustalla on kysymys, voisiko naisten välinen ystävyys olla kannustavaa vailla kilpailua? Voisiko ystävyys olla kuin pitkä lämmin kesäpäivä, jossa on lupa kompuroida ja olla keskeneräinen? Miltä se silloin tuntuisi, miten sitä kehollisesti elettäisiin? Teos on kiinnostunut myös katseesta niin konkreettisena tekona kuin symbolisesti: millä tavoin katson itseäni ja sen myötä toisia?

Kantaesitys: JoJo - Oulun Tanssin Keskus, 2019

Ohjaus ja koreografia: Henna-Maria Hanhineva ja työryhmä | Tanssijat: Heli-Maria Latola ja Marjukka Savolainen | Musiikin sävellys ja esitys: Mari Vuoritie | Puvustus: Mervi Vainio | Valosuunnittelu: Pauli Niemelä

Teosta ovat tukeneet Läntinen tanssin aluekeskus ja Taike, Varsinais-Suomi.

Henna-Maria Hanhineva on tanssitaiteilija, jonka työn punainen lanka on tanssitaide eri ympäristöissä. Lanka punoutuu kohtaamisten, improvisaation, herkkyyden, sisäisen liikkeen ja aistien kudelmaksi.Henna-Maria toimii myös Tanssikummina ja kuuluu !OHO-KEHO! -ryhmittymään.

Kuva yllä: Matti Kilponen.

Marjan Raar: Into the Cloud.

Marjan Raar: Into the Cloud

(A choreography dealing with algorithms and artificial intelligence.)

In this choreography we see two dancers trapped in a matrix created for them. There is no way in, neither out. The matrix winds and hangs somewhere between real life and the great black universe. Reality begins to be unreal, algorithms are taking over, viruses are implanted, while the matrix's black and green colors are hypnotising.

A choreography in which we want to explore the possibilities of implementing today's science and development into a dancer's body. Also a project in which we want to work with the strength of humanity and our ability to adapt to technology and automation without losing our key goal; love for life.

Teosta varten Marjan Raar tutki algoritmeja, tekoälyä ja viruksia ja etsi tapaa soveltaa tätä materiaalia ja tietoa tanssiin. Työtä varten hän sain puolivuotisen taiteilija-apurahan Taiteen edistämiskeskukselta. Ensimmäinen tästä syntynyt teos on Into the Cloud, koreografia kahdelle ihmiselle.

Tanssi: Anna Jolma and Evgeny Kostyukov | Koreografia: Marjan Raar | Musiikki ja äänisuunnittelu: Bikkie Skeef | Valosuunnittelu ja tekniikka: Antton Kainulainen

Marjan Raar on freelance tanssitaiteilija, tanssija ja koreografi. Hän asuu Turussa ja on kotoisin Hollannista. Valmistuttuaan Amsterdamse Hogeschool voor de Kunstenin modernin taiteen laitokselta Raar aloitti uransa Suomessa. Sen jälkeen hän on työskennellyt Helsingin ja Turun lisäksi muun muassa Kuubassa ja Indonesiassa. Hän on esiintynyt ja tehnyt koreografioita vuodesta 1985 lähtien. Asetuttuaan Turkuun hän perusti oman teaterin ja harjoitustilan Barker-teatteriin.

Marja Haapasalo ja työryhmä: Hehku. Kuva: Marjo Haapasalo.

Marjo Haapasalon työryhmä: Hehku

Teoskokonaisuus sisältää tekstiilinkäsittelyllä muokattuja kuvia, valoinstallaation sekä videoperfomanssin. Teos inspiroituu naisen elämän eri ikävaiheista, sivuaa roolimallien ahtautta, vainoa, vainoharhaa, hehkua.

Teoksen tuotanto, visuaalinen suunnittelu ja konsepti: Marjo Haapasalo | Videokuvaus ja editointi: Jussi Virkkumaa | Musiikki: Ahti Haapasalo | Maskeeraus ja kampaukset: Irja-Marie Solin | Valosuunnittelu ja tekniikka: Zai Sainio | Malli: Ilona Haapasalo. Lisäksi muita malleja ja näyttelijöitä.

Marjo Haapasalo on pukusuunnittelija, ateljeeompelija ja tekstiilitaiteilija. Hän sai vaatetusalan peruskoulutuksen Åbo Hemslöjdslärarinstitutissa ja valmistui Yrkeshögskolan Sydvästin muotoilun koulutusohjelmasta vuonna 2002. Lisäksi hän on ollut vaihto-opiskelijana Iso-Britanniassa Bradford and Ilkley Community collegessa. Haapasalo on suunnitellut ja toteuttanut lukuisia puvustuksia Turun eri teattereille. Vuonna 2007 hän perusti Boutique Minnen, jossa hän näyttämötaiteen puvustusten lisäksi tekee mittatilauksena erilaisia juhlapukuja ja myy vintagevaatteita ja -asusteita. Vuonna 2019 Turun kaupunginkirjaston pääkirjastossa oli esillä hänen ja Piritta Kämi-Conwayn Säröillä-näyttely, joka esitteli tekstiiliveistoksia, teatteripukuja ja valokuvia.

Katso näytöskalenteri | Osta liput | Katso Facebook-tapahtuma