REGINA - kohtalon suudelma

Matti Paloniemen vierailukoreografiassa film noir kohtaa suomalaisen nostalgisen draamaelokuvan kultakauden. 1940-luvun elokuvien hengessä tunnelmoivassa teoksessa nähdään kohtalokkaita naisia, suuria tunteita, sensuelleja kohtaamisia ja intohimorikoksia. Teos on saanut innoituksensa myös yhdestä suomalaisen filmitaivaan suurimmasta tähdestä, Regina Linnanheimosta, tuosta melodramaattisten ja moniulotteisten naishahmojen tulkista.

REGINA - kohtalon suudelma kantaesitettiin yhteisillassa Aurinkobaletin taiteellisen johtajan Urmas Poolametsin Tanssiteatteri Rimpparemmille tekemän LEIBLIED-teoksen kanssa Manillan Tehdasfestivaali Manifestissa 4.9.2015.

Tekijät

Koreografia Matti Paloniemi | Visualisointi ja äänisuunnittelu Janne Teivainen | Tanssi Eeva Bang, Mikko Kaikkonen, Päivi Kujansuu, Mikko Makkonen ja Elina Raiskinmäki | Valokuva Seilo Ristimäki | Ensi-ilta 4.9.2015, Turku / Tehdasfestivaali Manifesti 

Matti Paloniemi on luotsannut vuodesta 2008 lähtien Suomen pohjoisinta ammattitanssiteatteria, rovaniemeläistä Tanssiteatteri Rimpparemmiä, jonka ohjelmisto on ainutlaatuinen sekoitus suomalaista kansantanssia ja nykytanssia. Paloniemi on toiminut taiteellisena johtajana myös helsinkiläisessä Tanssiteatteri Tsuumissa 1998-2007, ja Rimpparemmin ja Tsuumin lisäksi hän on tehnyt koreografioita muun muassa Ryhmäteatterille, Tanssiteatteri Minimille sekä Turun ja Lahden kaupunginteattereille.

Lehdistössä sanottua

”… Regina – kohtalon suudelma on ihastuttavan melodramaattinen teos, jonka vaikuttavimmat kohtaukset kykenevät yhdistämään upeasti tanssitaiteen ruumiillisuuden film noirin elokuvalliseen ilmaisuun.---Eeva Bang, Päivi Kujansuu ja Elina Raiskinmäki ilmaisevat vaikuttavasti Reginan erilaisia puolia. Milloin hän näyttäytyy näennäisen alistuvalta, milloin aktiiviselta toimijalta, välillä seksuaalista valtaa hyödyntävältä tai rempseästi ilottelevalta.---Teos koostuu liike- ja äänikuvista, jotka vyöryvät päälle aistillisina. Erityisen vaikuttava on miestanssijoiden tupakan mittainen duetto. Mikko Kaikkonen ja ryhmän uusi tanssija, erinomainen Mikko Makkonen tanssivat sätkä suussa hienosti koreografioidun kohtauksen.” Kaisa Kurikka / Turun Sanomat > Lue koko arvostelu (samassa arvostelussa myös Rimpparemmin "Leiblied")

"Paloniemen liikekieli vaikuttaa istuvan Aurinkobaletin tanssijoille luontevasti ja pakottamatta. Ensemble ja teoksen audiovisuaalinen maailma yhdessä kertovat samaa tarinaa, ja myös liikkeen toisteisuus sitoo kokonaisuutta yhteen. Vakavien kohtausten lomassa tanssijat pääsevät myös hilpeilemään niin, että katsomossa suupielet kääntyvät väistämättä ylöspäin. Korkeilla koroilla tanssiminen ei ole koskaan ihan helppoa, mutta teoksen kaunottaret (Eeva Bang, Päivi Kujansuu ja Elina Raiskinmäki) suoriutuvat tehtävästä mallikkaan viehkeästi. Ja kun kaksi miestä (Mikot Kaikkonen ja Makkonen) kohtaa toisensa rennosti tupakat suussa savuisen fonijazzin soidessa, tanssi tyrmää katsojan voimallaan, charmillaan ja kauneudellaan." Liina Sinnelä / Visit Turku -blogi> Lue koko juttu

"Huimaavan koskettavaa nostalgiaa --- Tuloksena on kaksi huikeaa, historialla nerokkaasti pelaavaa teosta.--- Liikuttavaa, vavahduttavaa ja aisteja hivelevää teoskaksikkoa voi suositella kaikille, etenkin niille jotka eivät vielä tiedä nykytanssista pitävänsä." Tenka Issakainen / Lapin Kansa > lue koko arvostelu (samassa arvostelussa myös Rimpparemmin "Leiblied")

Tutustu teoksiin myös täältä: Turun Sanomien puffi ja videokuvaa esityksistä 3.9.2015

Katso otteita teoksesta

Tilausesitys.


Kuvat