Aurinkobaletti

Turkulainen Aurinkobaletti perustettiin vapunaattona vuonna 1981. Alkujaan ryhmän teokset edustivat nykybalettia, mutta nykyisin Aurinkobaletti tunnetaan monipuolisena ja korkeatasoisena nykytanssiryhmänä, jonka ohjelmisto koostuu niin aikuisille kuin lapsillekin suunnatuista teoksista. Ryhmä on saanut kiitosta uusiutumiskyvystään sekä vahvasta ensemblestaan, joka on valmis rikkomaan oman genrensä rajat.

Aurinkobaletin taiteellisena johtajana toimii tanssija-koreografi Urmas Poolamets. Eläkkeelle vuonna 2004 jäänyt Aurinkobaletin perustaja ja edellinen taiteellinen johtaja Raija Lehmussaari vaikuttaa yhä ryhmässä hallituksen jäsenenä, taiteellisen toimikunnan jäsenenä sekä vierailevana koreografina.

Aurinkobaletissa nähdään vuosittain myös vierailevien koreografien teoksia. Ryhmässä ovat vierailleet monet keskeiset suomalaiskoreografit ja joukko merkittäviä kansainvälisiä nimiä, muun muassa Carolyn Carlson, Boris Eifman, Andrew deGroat, Kilina Crémona, Sanna Kekäläinen, Tommi Kitti, Marjo Kuusela, Jarkko Mandelin, Kirsi Monni, Ari Numminen, Matti Paloniemi, Virpi Pahkinen, Arja Raatikainen, Tuomo Railo, Sami Saikkonen ja Jorma Uotinen. Aurinkobaletin vakivieraana on ollut vuodesta 2001 lähtien Venäjän nykytanssin ykkösnimi Sasha Pepeljajev.

Aurinkobaletin kotinäyttämö on kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa, 1860-luvulta peräisin olevassa Manillan tehdaskiinteistössä Aurajoen rannalla Turussa. Oman toimintansa ohella Aurinkobaletti toimii pääyhteistyökumppanina Pro Manillasäätiön järjestämässä, erityisesti nykytanssiin ja kuvataiteeseen keskittyvässä, Tehdasfestivaali Manifestissa, joka järjestetään Manillassa vuosittain syyskuussa. 

Aurinkobaletti toimii kiertävänä teatterina niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ryhmän teoksia on nähty eri puolilla Eurooppaa sekä Palestiinassa ja Hong Kongissa.

Aurinkobaletille on myönnetty lukuisia palkintoja, muun muassa Suomen teatteriliiton myöntämä Vuoden teatteri 2003 -kunniakirja ja Turun Teatterikerhon säätiön tunnustuspalkinto 2004.

Aurinkobaletin perustaja ja pitkäaikainen taiteellinen johtaja Raija Lehmussaari on palkittu muun muassa Valtion tanssitaidepalkinnolla (2011), Suomen kulttuurirahaston Elias Lönnrot -mitalilla (2009) sekä Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkkillä (2007). Lisäksi Aurinkobaletin kantavat voimat, Raija Lehmussaari ja Erkki Lehmussaari, palkittiin 2007 Turun kaupungin kulttuuripalkinnolla. Vuonna 2013 Turkuseura nimitti Raija Lehmussaaren vuoden Kulttuuriturkulaiseksi, minkä kunniaksi hänelle istutettiin nimikkotammi Samppalinnan vuorelle Turussa.